RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Багато побічних ефектів: як в Україні лікують від коронавірусу

Лікар-інфекціоніст, асистент кафедри інфекційних хвороб Сумського державного університету Оксана Чемич розповіла про те, як в Україні лікують від коронавірусу.

Пошук вакцини і звинувачення на адресу Китаю: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

Про це вона повідомила в інтерв'ю "Апострофу".

На питання про те, які препарати та процедури використовуються, вона сказала, що вакцина поки не розроблена, а противірусного препарату, який переміг би COVID-19, також немає. У зв'язку з цим використовуються препарати, які показали позитивний ефект у світі.

"Ми використовуємо препарати, які в світі показали позитивний ефект, сприяли тому, щоб зупинити розмноження (реплікацію) вірусу. Це гидроксихлорохин, хлорохін, делагіл. При важких випадках додаємо фавіпіравір (відомий також як T-705 або Авіган). Друга група препаратів - лопінавір / ретінавір, які відомі під назвами Алувіа або Калетра і використовуються для хворих з ВІЛ, допомагають зменшити вірусне навантаження також при COVID-19. Можна використовувати в поєднанні озельтамівіром", - зазначила Чемич.

Для того, щоб зменшити кількість запальних медіаторів імунної системи, медики також використовують препарат Актемра (діюча речовина - тоцілізумаб).

"Препарати ми використовуємо разом з антибіотиками, оскільки не можемо виключити приєднання бактеріальної флори до вірусного запалення. Це може бути азитроміцин або інші антибіотики широкого спектра дії. На жаль, області забезпечені далеко не всім з перерахованих препаратів на даний момент", - сказала лікар- інфекціоніст.

Також розглядається метод лікування пацієнтів з використанням гіперімунної плазми тих осіб, що перехворіли.

Перераховані вище препарати застосовують тільки у випадках з важким та середнім ступенем перебігу хвороби, коли є ураження легень.

До призначення препаратів медики підходять обережно і індивідуально, оскільки лікарські засоби мають багато побічних ефектів. Комбінацію необхідних лікарських препаратів визначає лікар за чіткими клінічними показаннями.

"Що стосується важких пацієнтів, у яких через запальний процес у легенях падає рівень кисню в крові (на медичній мові - знижується сатурація), ми використовуємо кисневу маску - пацієнт дихає чистим киснем. Розмови про те, що апарати штучної вентиляції легенів є порятунком - неправильні. Ми, клініцисти, вважаємо, що штучна вентиляція легенів є останнім з можливих методів підтримки функції дихання. Як правило, зняти людину з ШВЛ важко. Зараз клінічна практика і рекомендації показують, що ми повинні максимально довго лікувати пацієнта без підключення до ШВЛ", - сказала Чемич.

Детальніше про боротьбу з коронавірусом в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Коронавірус циркулюватиме щонайменше до кінця року - лікар-інфекціоніст.