RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Роблю все, щоб люди могли дихати: лікар з Києва розповіла про "битву" з коронавірусом

Лікар з Києва Катерина Марушко, що працює анестезіологом в Київській міській клінічній лікарні №4, розповіла про боротьбу з коронавірусом.

Відповідне інтерв'ю Марушко дала "Громадському".

За словами лікаря, вона з тих медиків, які тримають емоції при собі та намагаються завжди зберігати спокій.

У відділенні інтенсивної терапії, де працює Марушко, 5 пацієнтів з коронавірусом, причому одна людина - на апараті штучної вентиляції легенів.

"Я працюю на півтори ставки, в місяць десь 200 годин, тобто доба через три. За графіком нічого не змінилося, штат лікарів збільшився - більше рук. Бракує медсестер - у нас одна медсестра на добу, це дуже важко", - сказала медпрацівник.

За її словами, постійно перебувати в засобах захисту складно.

"Все мокре, окуляри запотівають, кут зору зменшується. Респіратори на потилиці, за вухами не болить, але респіратори та щитки тиснуть на всю голову. Але вже звикаємо", - зазначила вона.

"Що роблю я? Все, щоб людина могла дихати. Найпростіший варіант - маска з киснем. Другий етап - маска з киснем плюс неінвазивна вентиляція легенів", - додала лікар.

Інфекційний корпус лікарні, де працює Марушко, заповнений повністю (понад 50 ліжок). За час епідемії в відділенні було 4 летальних випадки.

"Повідомляти погані новини - це теж частина нашої роботи, найбільш неприємна. Ці емоції проходять через лікаря, байдужим дуже важко залишатися. Є виснаження емоційне, звичайно, але якось відпочиваю. Вистачає прогулятися, просто з кимось поспілкуватися", - розповіла медик.

Вона поділилася радістю: у відділенні вдалося врятувати хвору 82-річну жінку.

"Є і наша маленька перемога - жінка, 82 роки. У неї було теж багато супутніх патологій, але ми її перевели на штучну вентиляцію легенів, полікували, а потім змогли відлучити від апарату. Тепер вона вже вдома з рідними", - сказала лікар.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі показали фото українських лікарів, які борються з коронавірусом.