RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Тричі приходив до лікарів: під Львовом хлопець помер страшною смертю від апендициту

Під Львовом розгорівся гучний скандал через смерть 23-річного Ростислава Кімнатного, якого лікарі вчасно не обстежили і не виявили апендицит.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Факти".

Так, за словами родичів померлого, напередодні хлопець скаржився на гострий біль в животі протягом п'яти днів. Найцікавіше, що в лікарню хлопець звернувся відразу, без зволікання.

Під час попереднього огляду, лікарі заявили, що він "просто переїв" і не зробили навіть найнеобхіднішого - аналіз крові, який би показав запальний процес в організмі.

"Ростиславу тільки веліли приймати знеболююче. При цьому причину його стану ніхто не шукав. Він пив таблетки, які йому прописали, але нічого не допомагало - ставало тільки гірше", - розповів брат померлого, Любомир.

"Навіщо ви їхали серед ночі? Почекали б до ранку"

Ростиславу стало погано в ніч на 22 квітня. У нього почало боліти в правій нижній частині живота. Біль був настільки сильним, що родичі тієї ж ночі самі відвезли хлопця в районну лікарню.

"Коли ми привезли його в приймальне відділення, там запитали:" Навіщо ви їхали серед ночі? Почекали б до ранку". Ми пояснили, що боїмося, як би це не було запалення апендикса. Симптоми дуже схожі. До брата підійшов черговий лікар, подивився на його живіт, один раз злегка до нього доторкнувся і сказав:« Ні. У нього затверділий живіт. Він просто переїв", - розповів родич хлопця.

Боялися коронавірусу?

За словами родичів, то, що зробив лікар, ніяк не можна було назвати пальпацією і повноцінним оглядом.

"Він навіть нічого там не промацував. Складалося враження, що він не хотів до брата зайвий раз торкатися. Можливо, вони там все зараз бояться коронавірусу і намагаються ні до кого не наближатися, не знаю. Але на цьому тієї ночі все і закінчилося. Ростиславу тільки вкололи знеболювальне і сказали здати аналіз сечі, що він і зробив. А ось про аналіз крові взагалі ніхто нічого не говорив", - продовжує брат хлопця.

Підписав папір

Після того, як пацієнту пояснили, що це просто "здуття від переїдання", йому дали підписати папір про те, що він відмовляється від госпіталізації.

"Це просто гази. Що вам тут з цим робити?" - сказали. Ростислав підписав, і ми поїхали. Пізніше нам повідомили, що аналіз сечі нормальний. Значить, мовляв, точно він "просто переїв". Сказали, що, коли Ростислав сходить в туалет, йому полегшає. Але з цим якраз не виходило, у брата почалися проблеми зі стільцем. Він пив багато води, як йому радили лікарі. Брав знеболююче, бо біль у правій нижній частині живота не проходив", - продовжує розповідь родич.

Після цього два дні він пролежав на знеболюючих, але краще так і не стало. І в п'ятницю, 24 квітня, хлопець знову пішов в лікарню і зажадав, щоб його нормально обстежили. Там сказали, що можна пройти УЗД і рентген.

"Брат так і зробив. Перемагаючи біль, ходив по кабінетах, стояв в чергах. Потім з цими результатами потрапив до хірурга - вже до іншого, до жінки. І знову, як розповідав Ростислав, все те ж саме: ніякої пальпації, ніякого огляду. Вона сказала, що УЗД і рентген "нічого такого не показали" і що це "звичайна загазованість, яка пройде". Брат пояснював, що не може сходити в туалет. На що йому порадили зробити клізму (хоча при апендициті цього якраз робити не можна). В результаті Ростислав знову повернувся додому ні з чим", - продовжує він.

І тільки в п'ятницю хлопець все-таки зміг один раз сходити в туалет.

"Потім подіяло знеболююче і йому начебто стало трохи легше. Але ненадовго - в суботу всі симптоми повернулися. Він знову пив ті таблетки, але вони особливо нічого не давали. Він уже нічого не їв. Тільки намагався пити багато води, як йому говорили. А в неділю йому стало зовсім погано. На шкірі з'явилися темні плями. Спочатку на ногах, а потім по всьому тілу. Ми зрозуміли, що його терміново потрібно везти в лікарню. Ростислав з великими труднощами зміг дійти до машини ... " - ділиться подробицями він.

Ростислав помер. Кажу це і сам досі не можу повірити

Цього разу, за словами Любомира, у приймальному відділенні лікарні був уже інший черговий лікар. Оглянувши Ростислава, він одрзу розпорядився готувати операційний стіл.

"Операцію почали через дві години, - каже Любомир. - Весь цей час, як ми зрозуміли, вони чекали приїзду завідувача відділенням. Нам відразу сказали, що стан Ростислава критичне і шансів вижити у нього не більше десяти відсотків ... Тоді вже стало зрозуміло, що це таки апендицит. А що з'явилися на тілі плями означали, що вже почався перитоніт (запалення очеревини). Я так розумію, що, коли його поклали на операційний стіл, там вже пішли незворотні процеси ... Ростислав помер. Кажу це і сам досі не можу повірити"..

Поводиться як хамелеон

Спочатку, коли скандал почав розгоратися, в лікарні відмовлялися від причетності медиків до смерті молодої людини. За словами заступника директора з медчастини Анатолія Матковського, діагностувати апендицит дуже важко, тому, що "це іноді дуже непередбачувана хвороба, яка веде себе як хамелеон".

Пізніше в коментарі ТСН начмед вже не став заперечувати, що медпрацівниками могло бути допущенло помилка.

"Але я не можу всіх медпрацівників звинуватити в порушенні інструкції. Зараз є ситуація - коронавірус, карантин, лікарі завантажені. Одне на інше ... І десь може бути не звернули увагу ... Мені складно сказати ... " - сказав він.

Якщо провину лікарів буде доведено, їм, відповідно до статті 140 Кримінального кодексу України, буде загрожувати до двох років позбавлення волі.