RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Рада зробила крок до створення банку на базі "Укрпошти": що це означає

У вівторок, 19 травня, у Верховній Раді України народні депутати проголосували в першому читанні за законопроект, який дозволяє "Укрпошті" проводити фінансові операції, зокрема видавати банківські картки і відкривати депозити.

Більшість голосів для підтримки законопроекту дала президентська фракція.

Крім 197 "слуг народу", підтримали законопроект 1 нардеп від "ОПЗЖ", 1 - від "Батьківщини", 13 - від групи "За майбутнє", 16 - від фракції "Голос", 1 - від групи "Довіра" і 3 позафракційних. Загалом за нього проголосувало 232 народних депутати.

Цей законопроект дозволяє "Укрпошті" проводити обслуговування поштових рахунків, які будуть аналогічні банківським, обмін валюти, обслуговування вкладів, емісію електронних платіжних засобів, інкасацію коштів, посередництво і перевезення валютних цінностей.

Громадяни зможуть отримувати на пошті базові фінансові послуги - відкривати депозити, щоб зберігати гроші, оплачувати карткою комунальні та інші послуги, отримувати пенсію, соціальну допомогу, зарплату, торгову виручку, а також зможуть приєднатися до ринку онлайн-торгівлі.

У той же час експерти в галузі вказують на порушення конкуренції на ринку банківських послуг через те, що держава створює чергову власну структуру на ринку і зміцнює свою монополію в галузі. Також на їхню думку, вклади в банку "Укрпошти" не будуть повністю захищені, адже відомство не отримає повноцінної банківської ліцензії. Також проблемою вважають дотації, які доведеться надати банку з державного бюджету. Детальніше про це в матеріалі "Апострофа".

Як повідомляв "Апостроф", реформа "Укрпошти", яку мають намір наділити банківськими функціями, викликає питання з точки зору логіки і міжнародного досвіду.