RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Медики провели унікальну операцію з пересадки органу немовляті

Японські вчені з Національного центру здоров'я та розвитку дітей змогли отримати клітини печінки з ембріональних стовбурових клітин та вперше успішно пересадили їх немовляті.

Про це повідомляє MedicalXpress.

Така ін'єкція клітин печінки допомогла дитині дожити до віку і ваги, які дозволяють провести повноцінну операцію з пересадки цього органу.

Народжена у жовтні 2019 року дитина страждала від порушення циклу сечовини, при якому в печінці накопичувався токсичний аміак. При цьому трансплантацію печінки лікарі провести не могли, оскільки пацієнт був ще занадто маленьким для цього.

Пересадку печінки зазвичай роблять не раніше досягнення дитиною 13 місяців та за умови, що вага пацієнта дорівнює як мінімум шести кілограмам.

Оскільки залишати немовля без медичної допомоги також не можна було, то лікарі використовували підтримуючу терапію, яка дозволила б дитині дожити до моменту отримання нової печінки.

На шостий день життя дитині пересадили близько 190 мільйонів гепатоцитів (клітин печінки), отриманих з ембріональних стовбурових клітин.

Після цього стан дитини нормалізувався, концентрація аміаку в організмі знизилася, і дитина змогла дожити до операції з пересадки печінки. Сама операція відбулася в березні нинішнього року. Донором печінки став батько немовляти.

Вчені відзначають, що успіх терапії зі стовбуровими клітинами та її введення в медичну практику дозволить врятувати життя багатьох дітей з дисфункцією печінки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше британський хірург заявив про те, що свиняче серце вперше зможуть пересадити людині протягом найближчих трьох років.