RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Українським водіям готують "сюрприз" з платними дорогами: з'явилися важливі подробиці

В "Укравтодорі" планують ввести оплату за проїзд по окремих дорогах для вантажівок, відповідний проект зареєстровано в парламенті.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Сегодня".

Так, в парламенті зареєстрували два законопроекти - № 3544 та 3545. Автори проектів уточнюють, що вантажівки зношують дороги до 50 тис разів більше, ніж легкові машини, при цьому всі власники транспортних засобів сплачують за ремонт доріг однаково.

У той же час, введення додаткової плати за проїзд - це одна з умов Угоди про асоціацію України з ЄС, згідно з нею країна повинна ввести в законодавство норми Директиви: 1999/62 / ЄС від 17 червня 1999 року "Про стягнення плати з вантажних транспортних засобів за використання певних інфраструктур".

Зазначається, що така практика є в Чехії, Польщі, Словаччини, Латвії та Туреччини - виплати коливаються від 2,2 грн до 11 грн за км проїзду і залежить від ваги транспорту, класу дороги, часу проїзду та інших критеріїв.

Гроші будуть брати зі всіх вантажівок важче 12 тонн, а збирати оплату будуть через супутникові технології. На дорогах встановлять обладнання, яке буде зчитувати інформацію зі спецпристроїв, якими повинні бути оснащені вантажівки вагою понад 12 тонн. За порушення норм перевізнику загрожує штраф - 8500 грн, окремий штраф - 3220 грн, за повторне порушення - 6460 грн. Автори проекту підрахували, що якщо середній тариф буде 1-3 грн/км, то додаткові надходження в бюджет на ремонт доріг складуть 9 млрд грн.

Також в законопроекті пропишуть максимальний розмір оплати, градацію тарифів, перелік доріг, за проїзд по яким доведеться заплатити.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Мінінфраструктури оголосили, що уряд планує ввести плату за користування автошляхами для вантажного транспорту, відповідні законопроекти були передані на розгляд депутатів Верховної Ради.