RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як в Україні добувають бурштин на Поліссі: епічне відео

У мережі з'явилися неймовірні кадри, як відбувається незаконний видобуток бурштину на Поліссі.

Відповідне відео опублікував на своїй Facebook-сторінці журналіст Сергій Харченко.

Дивлячись на ці кадри важко уявити, що це відбувається в Україні в 21-м столітті - десятки людей по пояс в каламутній воді, штовхаючись, сачками зачерпують породу з дна в пошуках бурштину, навколо шум і крики.

Відзначимо, в Україні гостро стоїть проблема незаконного видобутку бурштину. Обсяг чорного ринку бурштину оцінюють в 500 млн доларів на рік. При цьому втрати України - десятки мільярдів гривень. Незаконний видобуток бурштину в Україні почалася ще на початку 1990-х років, однак нинішніх масштабів досягла після 2014-го року. Найбільш привабливими для видобутку "чорного золота" стали три області - Житомирська, Волинська і Рівненська. Саме тут промишляють "старателі".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський обіцяв вирішити проблему незаконного видобутку бурштину. Рік тому він влаштував показові розборки в Житомирській області, заявивши, що винні в розкраданні українських надр далеко з України не поїдуть. Однак, судячи з усього, проблема досі не зрушила з місця.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні крім нелегального видобутку бурштину існує і легальна його видобуток, якою займаються два державних і кілька приватних підприємств. Але і тут є ряд зловживань. Махінаціі пов'язані з органами місцевого самоврядування.