RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Просто припинити копати: як Зеленський оголосив бурштинову війну в Україні

Багатьом відповідальним за бурштинове свавілля вказали на двері

Незаконний видобуток бурштину Незаконний видобуток бурштину Пресслужба Зеленського

В Україні, схоже, стартувала нова серія гостросюжетного бойовика про боротьбу з незаконним видобутком бурштину. Напередодні президент України Володимир Зеленський влаштував гучні розбірки у Житомирській області, заявивши, що винні в розкраданні українських надр далеко з України не виїдуть. Ціна питання - десятки мільярдів гривень, які втрачає український бюджет. Дійшло до того, що всім відповідальним запропонували піти по-доброму.

"Апостроф" розповідає всі подробиці бурштинового скандалу.

Справжня війна

Президент України в Житомирі почав одразу з козирів, заявивши, що покарають усіх.

"Ми з вертольота побачили, що у вас відбувається і з вирубкою лісу, і з бурштином. Знаємо всі прізвища, хто стоїть за розкраданням державних надр. Ми обов'язково займемося цим питанням. Думаю, ці люди далеко не виїдуть з нашої країни", - сказав Зеленський.

При цьому він зазначив, що проблема вже не тільки в незаконному видобутку, але і в тому, що це загрожує Україні екологічною катастрофою.

Зеленський також заявив, що в справі незаконного видобутку бурштину йде "справжня війна кримінальних авторитетів, які прикривалися і поліцією, і СБУ, і прокуратурою - з державою".

Ціна питання

За інформацією, що є у президента, обсяг чорного ринку бурштину оцінюють в 500 млн доларів на рік. При цьому втрати України - десятки мільярдів гривень.

Заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук заявив, що видобуток і продаж бурштину могли б бути дуже вигідними Україні, якби роботи не проводилися "варварськими методами".

"Помпами добувають із землі 20% каменів, 80% залишається. Після цього женуть до Польщі на біржу, де осідає 70% прибутку. В результаті маємо менше 30% прибутку з 20% каменів", - зазначив Гончарук.

Всі прізвища відомі

Зеленський підкреслив, що знає прізвища всіх, хто стоїть за незаконним видобутком бурштину.

"Не буду зараз називати всі прізвища, ми почнемо працювати по всіх в цих трьох областях - Волинській, Рівненській, Житомирській", - сказав він.

У свою чергу заступник голови ОП Руслан Рябошапка заявив, що ситуація схожа на "бюрократичний театр".

"У нас не вистачає повноважень, законодавство не таке... Кримінальні авторитети контролюють величезний сектор національної економіки та суспільного життя. Може, просто треба змінити людей, які можуть реалізувати повноваження, які у них є? Згідно з чинним Кримінальним кодексом можна посадити в тюрму кого завгодно. Ми бачимо, як садять законослухняних громадян, зокрема фермерів, і не бачимо, як садять кримінальних авторитетів, "кришують" видобуток бурштину", - поскаржився він.

Гончарук також звинуватив представників правоохоронних органів, СБУ і прокуратури у спільній роботі з криміналітетом. Також він заявив, що групи впливу є в Державному агентстві лісових ресурсів та Державній службі геології та надр.

"Я думаю, що діяльність всіх цих людей повинна бути предметом дуже уважного вивчення прокуратури і Служби безпеки", - зазначив Гончарук.

Ви можете самі звільнитися?

За результатами наради в Житомирській області Зеленський зажадав звільнення начальників райвідділів поліції і облуправлінь СБУ в Житомирській, Волинській та Рівненській областях.

Він звернувся до глави Нацполіції Сергія Князева з вимогою звільнити керівників поліції в Рокитнівському, Дубровицькому, Володимирецькому, Зарічненському та Сарненському районах Рівненської області, Олевському і Овруцькому районах Житомирської області та Ратнівському і Любешівському районах Волинської області.

"Вони не допомагають нашій країні", - виніс вердикт президент.

Також Зеленський запропонував звільниться начальнику Житомирського облуправління лісового та мисливського господарства Андрію Куринському, який займає свою посаду вже п'ять років.

"П'ять років розграбування. Якщо ви не потрібні державі, можете піти пошукати іншу роботу? Ви можете самі звільнитися?" - запитав Зеленський.

Також написати заяву про відставку запропоновано керівнику головного управління Національної поліції Житомирської області.

Ми інші люди, не ставте умов

Крім бурхливого обговрення "бурштинового" питання у Зеленського також сталася невелика перепалка з активістом, який пропонував президенту зобов'язати новопризначеного голову Житомирської ОДА влаштувати на посади заступників людей з Житомирської області. За словами активіста, нібито якщо цього не станеться, нормальної роботи в області не буде. Вислухавши все сказане, Зеленський розлютився, нагадавши активісту, що областю чотири роки керували місцеві і постійно крали. Подробиці дивіться на відео.

Бурштинова війна: коли все почалося

Велика війна з бурштиновою мафією в Україні почалася в 2014 році. Причиною масового незаконного видобутку стала відносна простота і дешевизна технології видобутку бурштину, в той час як в Україні діяло законодавство, яке істотно ускладнювало життя бажаючим інвестувати в цивілізований видобуток коштовного каміння.

Видобуток бурштину взяли під своє крило злочинні угруповання, які вступили в змову з представниками місцевої влади та правоохоронними органами.

У 2015 році Рада спробувала врегулювати питання з незаконним видобутком, ухваливши у першому читанні проект закону "Про видобуток та реалізацію бурштину". Втім, це ніяк не вплинуло на ситуацію. В результаті в другому читанні проект закону так і не був ухвалений.

Згодом поліція не раз вступала в збройні сутички з бурштиновою мафією. Безуспішно проти незаконного видобутку також намагалися боротися і місцеві активісти.

Потрібно просто припинити копати

Тим часом в мережі досить скептично поставилися до "бурштинового розгону" Зеленського, зазначивши, що вже не раз чули грізні заяви влади про війну проти незаконних копачів, проте, як кажуть, віз і нині там.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити