З понеділка, 15 червня, у православних християн України розпочався Петрів піст, який триватиме 27 днів і закінчиться в свято Петра і Павла, 12 липня.
Як харчуватися по днях в Петрів піст 2020: корисні поради
Рецепти пісних страв, які допоможуть провести Петрів піст з користю для здоров'я і задоволенням, опублікувало видання "Сьогодні".
Пісний суп з рибою, помідорами і зеленим горошком
Складові:
2 л води
700 г хека
3 картоплини
1 цибулина
200 г помідорів
800 г рису
2/3 склянки замороженого горошку
3 ст.л рослинного масла
сіль перець
Спосіб приготування:
Промиту рибу залити водою, довести до кипіння і зняти піну. Перекласти рибу на тарілку.
Бульйон процідити і повернути в каструлю. Довести до кипіння, додати рис і нарізану кубиками картоплю. Варити до готовності картоплі.
Рибу розібрати на шматочки, прибрати кістки і шкіру. Додати в суп.
На сковороді з рослинним маслом обсмажити нарізану цибулю до м'якості. Додати помідори, очищені від шкірки і нарізані кубиками. Готувати 7 хвилин.
Додати пасеровані овочі в каструлю разом із зеленим горошком. Посолити і поперчити. Варити, поки горошок не стане м'яким.
Пісне рагу з кабачків, баклажанів і картоплі в мультиварці
Складові:
кабачки - 200 г
баклажани - 200 г
перець болгарський - 200 г
перець гострий - 1 невеликий стручок
морква - 100 г
картопля - 500 г
часник - 3 зубчики
помідори - 200 г або 50 г в'ялених
сіль перець
рослинне масло - 1 ст.л.
Спосіб приготування:
Овочі очистити, нарізати брусочками. Часник дрібно нашаткувати. Посолити, поперчити, додати сіль і перець за смаком.
Помістити овочі в чашу мультиварки. Готувати в режимі "Тушкування" до звукового сигналу.
У процесі потрібно буде кілька разів перемішати овочі спеціальною лопаткою, що додається до мультиварки.
Порада: якщо ви збираєтеся готувати рагу на плиті, візьміть каструлю з кришкою, що щільно закривається, виставте температуру нижче середньої і готуйте, періодично помішуючи, близько години.
Пісний салат з капусти з помідорами
Складові:
половина молодої білокачанної капусти
1 великий червоний помідор
1 великий жовтий помідор
2-3 свіжих огірка
кілька гілочок зеленої цибулі і кропу
1-2 зубчики часнику
трохи сушеного орегано
1 щіпка меленого перцю
3-4 ст. л. оливкового масла
1 ст.л. лимонного соку
сіль, мелений перець - за смаком
Спосіб приготування:
Капусту тонко нашаткувати, розім'яти руками разом з лимонним соком і дрібкою солі.
Помідори порізати скибочками, огірки - кружальцями. Зелень дрібно порубати. Все перемішати.
У масло додати пропущений через прес часник, спеції, добре перемішати. Заправити салат, посолити за смаком. Дати настоятися 15-20 хвилин і подавати.
Пісні картопляні зрази з печерицями
Складові:
6-8 картоплин
300 г печериць
2 середні цибулини
3-4 столові ложки борошна
1 часточка часнику
1 лавровий листок
3-4 горошини запашного перцю
4-5 горошин чорного перцю
зелень
2 ч.ложки солі (або за смаком)
1 ч.ложка чорного меленого перцю
4-5 ст. ложок рафінованої олії
Спосіб приготування:
Печериці помити і нарізати соломкою. Розігріти сковороду без масла і додати гриби. Смажити їх на середньому вогні, поки вся рідина не випарується. Цибулю почистити і дрібно нарізати. Додати його в сковороду разом з маслом і зеленню. Посолити і поперчити. Смажити, поки цибуля не стане м'яким. Остудити.
Очищену картоплю нарізати кубиками і залити холодною водою, додати сіль, часник, лавровий лист і перець горошком. Відварити до готовності і прибрати спеції.
Готову картоплю розім'яти в пюре. Додати сіль, трохи рослинного масла і столову ложку борошна. Ретельно перемішати. З двох столових ложок пюре зробити корж, покласти в центр столову ложку начинки. Сформувати зразу і обваляти її в борошні. Повторити з рештою інгредієнтами.
Обсмажити зрази на сковороді з рослинним маслом до золотистого кольору. Подавати зрази разом зі свіжими або тушкованими овочами.
Пісний шоколадний пиріг з вишнею
Складові:
Для тесту:
3 склянки борошна
1,5 склянки цукру
2 склянки води
3/4 склянки рослинного масла
1/2 склянки какао-порошку
1 ч. ложка солі
2 ч. ложки соди або 4 ч. Ложки розпушувача
2 ст. ложки білого винного або яблучного оцту
1 пакетик ванільного цукру
400 г вишень без кісточок
цукрова пудра
Спосіб приготування:
Вишні розморозити і злити сік. У великій мисці змішати всі сухі інгредієнти: просіяне борошно, цукор, ваніль, сіль, соду і какао. Змішати воду, оцет і масло, влити в суху суміш і перемішати до однорідності.
Круглу форму для випічки застелити пергаментним папером. Вилити в неї половину тесту, розкласти на ньому вишню, рівномірно розподілити тісто.
Випікати пиріг в розігрітій до 180°С духовці протягом 40-50 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою.
Остудити корж і дати йому постояти протягом 5-6 годин. Посипати просіяною цукровою пудрою.
Порада: якщо ви плануєте використовувати консервовані вишні, додайте в тісто менше цукру.
Раніше "Апостроф" зібрав рецепти страв, які дозволять дотримуватися релігійних обмежень, не відмовляючись при цьому від смачної їжі в Петрів піст.