RU  UA  EN

Пʼятниця, 22 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

22 листопада

21 листопада

Всі новини

Смачно і просто: покрокові рецепти з фото в Петрів піст

З понеділка, 15 червня, у православних християн України розпочався Петрів піст, який триватиме 27 днів і закінчиться в свято Петра і Павла, 12 липня.

Як харчуватися по днях в Петрів піст 2020: корисні поради

Рецепти пісних страв, які допоможуть провести Петрів піст з користю для здоров'я і задоволенням, опублікувало видання "Сьогодні".

Пісний суп з рибою, помідорами і зеленим горошком

Складові:

2 л води

700 г хека

3 картоплини

1 цибулина

200 г помідорів

800 г рису

2/3 склянки замороженого горошку

3 ст.л рослинного масла

сіль перець

Спосіб приготування:

Промиту рибу залити водою, довести до кипіння і зняти піну. Перекласти рибу на тарілку.

Бульйон процідити і повернути в каструлю. Довести до кипіння, додати рис і нарізану кубиками картоплю. Варити до готовності картоплі.

Рибу розібрати на шматочки, прибрати кістки і шкіру. Додати в суп.

На сковороді з рослинним маслом обсмажити нарізану цибулю до м'якості. Додати помідори, очищені від шкірки і нарізані кубиками. Готувати 7 хвилин.

Додати пасеровані овочі в каструлю разом із зеленим горошком. Посолити і поперчити. Варити, поки горошок не стане м'яким.

Пісне рагу з кабачків, баклажанів і картоплі в мультиварці

Складові:

кабачки - 200 г

баклажани - 200 г

перець болгарський - 200 г

перець гострий - 1 невеликий стручок

морква - 100 г

картопля - 500 г

часник - 3 зубчики

помідори - 200 г або 50 г в'ялених

сіль перець

рослинне масло - 1 ст.л.

Спосіб приготування:

Овочі очистити, нарізати брусочками. Часник дрібно нашаткувати. Посолити, поперчити, додати сіль і перець за смаком.

Помістити овочі в чашу мультиварки. Готувати в режимі "Тушкування" до звукового сигналу.

У процесі потрібно буде кілька разів перемішати овочі спеціальною лопаткою, що додається до мультиварки.

Порада: якщо ви збираєтеся готувати рагу на плиті, візьміть каструлю з кришкою, що щільно закривається, виставте температуру нижче середньої і готуйте, періодично помішуючи, близько години.

Пісний салат з капусти з помідорами

Складові:

половина молодої білокачанної капусти

1 великий червоний помідор

1 великий жовтий помідор

2-3 свіжих огірка

кілька гілочок зеленої цибулі і кропу

1-2 зубчики часнику

трохи сушеного орегано

1 щіпка меленого перцю

3-4 ст. л. оливкового масла

1 ст.л. лимонного соку

сіль, мелений перець - за смаком

Спосіб приготування:

Капусту тонко нашаткувати, розім'яти руками разом з лимонним соком і дрібкою солі.

Помідори порізати скибочками, огірки - кружальцями. Зелень дрібно порубати. Все перемішати.

У масло додати пропущений через прес часник, спеції, добре перемішати. Заправити салат, посолити за смаком. Дати настоятися 15-20 хвилин і подавати.

Пісні картопляні зрази з печерицями

Складові:

6-8 картоплин

300 г печериць

2 середні цибулини

3-4 столові ложки борошна

1 часточка часнику

1 лавровий листок

3-4 горошини запашного перцю

4-5 горошин чорного перцю

зелень

2 ч.ложки солі (або за смаком)

1 ч.ложка чорного меленого перцю

4-5 ст. ложок рафінованої олії

Спосіб приготування:

Печериці помити і нарізати соломкою. Розігріти сковороду без масла і додати гриби. Смажити їх на середньому вогні, поки вся рідина не випарується. Цибулю почистити і дрібно нарізати. Додати його в сковороду разом з маслом і зеленню. Посолити і поперчити. Смажити, поки цибуля не стане м'яким. Остудити.

Очищену картоплю нарізати кубиками і залити холодною водою, додати сіль, часник, лавровий лист і перець горошком. Відварити до готовності і прибрати спеції.

Готову картоплю розім'яти в пюре. Додати сіль, трохи рослинного масла і столову ложку борошна. Ретельно перемішати. З двох столових ложок пюре зробити корж, покласти в центр столову ложку начинки. Сформувати зразу і обваляти її в борошні. Повторити з рештою інгредієнтами.

Обсмажити зрази на сковороді з рослинним маслом до золотистого кольору. Подавати зрази разом зі свіжими або тушкованими овочами.

Пісний шоколадний пиріг з вишнею

Складові:

Для тесту:

3 склянки борошна

1,5 склянки цукру

2 склянки води

3/4 склянки рослинного масла

1/2 склянки какао-порошку

1 ч. ложка солі

2 ч. ложки соди або 4 ч. Ложки розпушувача

2 ст. ложки білого винного або яблучного оцту

1 пакетик ванільного цукру

400 г вишень без кісточок

цукрова пудра

Спосіб приготування:

Вишні розморозити і злити сік. У великій мисці змішати всі сухі інгредієнти: просіяне борошно, цукор, ваніль, сіль, соду і какао. Змішати воду, оцет і масло, влити в суху суміш і перемішати до однорідності.

Круглу форму для випічки застелити пергаментним папером. Вилити в неї половину тесту, розкласти на ньому вишню, рівномірно розподілити тісто.

Випікати пиріг в розігрітій до 180°С духовці протягом 40-50 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою.

Остудити корж і дати йому постояти протягом 5-6 годин. Посипати просіяною цукровою пудрою.

Порада: якщо ви плануєте використовувати консервовані вишні, додайте в тісто менше цукру.

Раніше "Апостроф" зібрав рецепти страв, які дозволять дотримуватися релігійних обмежень, не відмовляючись при цьому від смачної їжі в Петрів піст.