З понеділка, 15 червня, у православних християн України розпочинається Петрів піст, який триватиме 27 днів і закінчиться на свято Петра і Павла, 12 липня.
Як харчуватися по днях в Петрів піст 2020: корисні поради
"Апостроф" зібрав рецепти страв, які дозволять дотримуватися релігійних обмежень, не відмовляючись при цьому від смачної їжі.
У дні посту віруючі виключають з раціону продукти тваринного походження, однак мирянам дозволяється вживати в їжу сезонні овочі і фрукти, пісні каші, рибу і гриби. Тільки в понеділок, середу і п'ятницю не можна вживати рибу і рослинне масло.
Раніше в дні апостольського посту готували, як правило, страви і напої з тих ранніх овочів, зелені та ягід, які достигали на городах і в лісі, - зеленої цибулі, щавлю, шпинату, ревеню, редиски, чорниці, суниці, печериць і ін. Широко використовували також дикорослі трави: кропиву, лободу, кульбабу.
З доступних сьогодні інгредієнтів під час посту можна готувати смачні і корисні страви.
Пісні бутерброди з сьомгою по-монастирськи
Складові:
хліб білий або сірий (за смаком)
малосольная сьомга - 200 г
авокадо - 1 шт.
оливкова олія - 2-3 ст. ложки
сік 1/2 лайма
зелень кропу - 1-2 гілочки
пір'я зеленої цибулі або листя руколи для прикраси.
Скибочки хліба обсмажити на сухій сковороді або обсмажити в тостері і дати охолонути. Потім зверху злегка збризнути оливковою олією.
Авокадо очистити і нарізати, дрібно нарубати зелень кропу і все помістити в блендер. Додати сік лайма, оливкову олію і збити до отримання однорідної маси.
Сьомгу порізати тонкими скибочками і пінцетом видалити всі кісточки. На кожну скибочку підсмаженого хліба намазати масу з авокадо. Зверху викласти згорнуті спіраллю скибочки сьомги і прикрасити зеленою цибулею або руколою.
Лосось маринований, запечений на решітці
Лосося почистити, обробити і нарізати на порційні стейки.
Для маринаду взяти суміш розсолу від маринованих помідорів або маринованих огірків і білого сухого вина (1: 1), підкислити соком лимона, додати дрібно натерту цедру лимона, тертий мускатний горіх і мелений чорний перець.
Занурити шматки лосося в маринад і маринувати 1-1,5 години.
Потім шматки лосося вийняти з маринаду.
Для соусу, що залишився маринад закип'ятити, згустити підсмаженим борошном, додати дрібно натерті горіхи (волоські або мигдальні, або фісташки) і проварити на слабкому вогні 4-5 хвилин.
Соус швидко остудити, додати 1/2 від його обсягу шматочків м'якоті авокадо і обробити в блендері. Соус готовий.
Мариновані шматки лосося обсмажити на решітці над вугіллям.
Гарячі стейки з лосося гарнірувати свіжими овочами, скибочкою лимона, прикрасити гілочками зелені і подати з соусом.
Холодець з риби
Складові:
1 кг риби, 1 цибулина, зелень, перець горошком, сіль.
Велику рибу, найкраще щуку, розрізати на шматки, посипати сіллю і залишити, щоб сіль вбралася.
Тим часом зварити бульйон з великої кількості коренів петрушки, моркви, цибулини, декількох горошин перцю і остудити.
Потім опустити в бульйон і варити спочатку голову, а потім і всю іншу рибу разом з розсолом, що утворився
Готові шматки вийняти, ретельно очистити від кісток, бульйон процідити і продовжувати варити на повільному вогні до тих пір, поки він не стане клейким.
При бажанні перед початком варіння можна додати трохи паленого цукру - холодець вийде красивого золотистого кольору.
Підготовлену рибу укласти в круглу або овальну форму, залити бульйоном, перемішати і винести на холод.
Через 6 годин перекинути форму на блюдо і подати заливне без всякого гарніру.
Печені яблука з ягодами
З яблук витягти серцевину, не прорізаючи яблуко наскрізь.
Наповнити утворену порожнину ягодами з цукром або ягодами, змішаними з цукром і манною кашею, і запекти в духовці.
Як повідомлялося, раніше "Апостроф" публікував підбірку покрокових рецептів в Петрів піст.