RU  UA  EN

Понеділок, 25 листопада
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 42.85
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

25 листопада

24 листопада

23 листопада

Всі новини

Петрів піст - не голодування: кращі рецепти апетитних страв з фото

З понеділка, 15 червня, у православних християн України розпочинається Петрів піст, який триватиме 27 днів і закінчиться на свято Петра і Павла, 12 липня.

Як харчуватися по днях в Петрів піст 2020: корисні поради

"Апостроф" зібрав рецепти страв, які дозволять дотримуватися релігійних обмежень, не відмовляючись при цьому від смачної їжі.

У дні посту віруючі виключають з раціону продукти тваринного походження, однак мирянам дозволяється вживати в їжу сезонні овочі і фрукти, пісні каші, рибу і гриби. Тільки в понеділок, середу і п'ятницю не можна вживати рибу і рослинне масло.

Раніше в дні апостольського посту готували, як правило, страви і напої з тих ранніх овочів, зелені та ягід, які достигали на городах і в лісі, - зеленої цибулі, щавлю, шпинату, ревеню, редиски, чорниці, суниці, печериць і ін. Широко використовували також дикорослі трави: кропиву, лободу, кульбабу.

З доступних сьогодні інгредієнтів під час посту можна готувати смачні і корисні страви.

Пісні бутерброди з сьомгою по-монастирськи

Складові:

хліб білий або сірий (за смаком)

малосольная сьомга - 200 г

авокадо - 1 шт.

оливкова олія - 2-3 ст. ложки

сік 1/2 лайма

зелень кропу - 1-2 гілочки

пір'я зеленої цибулі або листя руколи для прикраси.

Скибочки хліба обсмажити на сухій сковороді або обсмажити в тостері і дати охолонути. Потім зверху злегка збризнути оливковою олією.

Авокадо очистити і нарізати, дрібно нарубати зелень кропу і все помістити в блендер. Додати сік лайма, оливкову олію і збити до отримання однорідної маси.

Сьомгу порізати тонкими скибочками і пінцетом видалити всі кісточки. На кожну скибочку підсмаженого хліба намазати масу з авокадо. Зверху викласти згорнуті спіраллю скибочки сьомги і прикрасити зеленою цибулею або руколою.

Лосось маринований, запечений на решітці

Лосося почистити, обробити і нарізати на порційні стейки.

Для маринаду взяти суміш розсолу від маринованих помідорів або маринованих огірків і білого сухого вина (1: 1), підкислити соком лимона, додати дрібно натерту цедру лимона, тертий мускатний горіх і мелений чорний перець.

Занурити шматки лосося в маринад і маринувати 1-1,5 години.

Потім шматки лосося вийняти з маринаду.

Для соусу, що залишився маринад закип'ятити, згустити підсмаженим борошном, додати дрібно натерті горіхи (волоські або мигдальні, або фісташки) і проварити на слабкому вогні 4-5 хвилин.

Соус швидко остудити, додати 1/2 від його обсягу шматочків м'якоті авокадо і обробити в блендері. Соус готовий.

Мариновані шматки лосося обсмажити на решітці над вугіллям.

Гарячі стейки з лосося гарнірувати свіжими овочами, скибочкою лимона, прикрасити гілочками зелені і подати з соусом.

Холодець з риби

Складові:

1 кг риби, 1 цибулина, зелень, перець горошком, сіль.

Велику рибу, найкраще щуку, розрізати на шматки, посипати сіллю і залишити, щоб сіль вбралася.

Тим часом зварити бульйон з великої кількості коренів петрушки, моркви, цибулини, декількох горошин перцю і остудити.

Потім опустити в бульйон і варити спочатку голову, а потім і всю іншу рибу разом з розсолом, що утворився

Готові шматки вийняти, ретельно очистити від кісток, бульйон процідити і продовжувати варити на повільному вогні до тих пір, поки він не стане клейким.

При бажанні перед початком варіння можна додати трохи паленого цукру - холодець вийде красивого золотистого кольору.

Підготовлену рибу укласти в круглу або овальну форму, залити бульйоном, перемішати і винести на холод.

Через 6 годин перекинути форму на блюдо і подати заливне без всякого гарніру.

Печені яблука з ягодами

З яблук витягти серцевину, не прорізаючи яблуко наскрізь.

Наповнити утворену порожнину ягодами з цукром або ягодами, змішаними з цукром і манною кашею, і запекти в духовці.

Як повідомлялося, раніше "Апостроф" публікував підбірку покрокових рецептів в Петрів піст.