RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

В Одесі чиновників підозрюють у масштабній "схемі" з безкоштовними підручниками: фото обшуків

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) спільно зі співробітниками СБУ провели 16 санкціонованих судом обшуків за місцем роботи і проживання осіб в рамках розслідування кримінального провадження за фактом закупівлі посадовцями Одеської міськради онлайн-підручників, які були у вільному доступі.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби ДБР.

За попередньою інформацією, 18 червня 2018 року посадові особи Департаменту економічного розвитку Одеської міської ради на підставі недостовірних даних оголосили і провели тендер на закупівлю онлайн-підручників. За результатами тендеру було укладено договір з приватним підприємством і проведено оплату послуг з доступу до підручників на суму 13 млн 900 грн. Приватне підприємство, яке було визнано переможцем тендеру, надало доступ до ресурсу з підручниками, які були у вільному доступі на сайті Міністерства освіти України.

У 2019 чиновники повторно внесли свідомо недостовірні відомості про ефективність реалізації згаданої програми та внесли відповідні зміни до Міської цільової програми підтримки інвестиційної діяльності на території Одеси на 2019-2021 роки з питань фінансування зазначених заходів.

На стадії досудового розслідування встановлено, що фігуранти справи залучали до участі в проведенні тендерів заздалегідь узгоджених учасників, які і забезпечували завищення вартості послуг. Надалі бюджетні кошти привласнювалися шляхом переведення на рахунки підконтрольних підприємств, а в подальшому переводилися в готівку і розподілялися між усіма учасниками схеми.

Досудове розслідування здійснюється за фактом зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила схему з розкрадання коштів в "Укрзалізниці", де організували закупку неякісних запчастин для потреб структури на понад 100 мільйонів гривень. В 5 регіональних підрозділах АТ "Укрзалізниця" та комерційних структурах проводяться санкціоновані обшуки.