RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Дорого й порожньо: що відбувається на курортах України і скільки просять за житло

В Україні почався курортний сезон, але туристи не поспішають їхати у відпустку, прибережні бази практично пустують, попитом користується невелика кількість дорогих готелів з програмою "все включено".

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Вести".

"Я не можу вам сказати, що сезону в цьому році немає. Він є, просто інший. Якщо раніше було багато молдаван і білорусів, то в цьому році основна каста відпочиваючих - це кияни. Тобто ті, хто не полетів за кордон. По суті, сезон в Затоці почався всього на трьох дорогих базах відпочинку, а в цілому людей дуже мало", - розповіла директор АН" Рів'єра", що спеціалізується на нерухомості в Затоці і Кароліно-Бугаз Лідія Ткачук.

За її словами, основний попит сьогодні на дорогий відпочинок, в основному це готелі з усіма зручностями або окремі будинки. Вартість оренди таких будинків - від 10 тис. до 40 тис. грн на місяць.

У той же час недороге житло економ-класу простоює, його можна зняти від 80 до 150 гривень.

Схожа ситуація і в Херсонській області, там українці теж вибирають в основному готелі класу люкс.

"Щасливцево, Генічеська Гірка, Стрілецьке (Арабатська Стрілка) - запит більше на лакшері. Просять підібрати готелі категорії "все включено", з басейнами і т.д. Номер в такому готелі коштує близько $ 100/доба. І вони користуються популярністю", - розповідає голова регіонального відділення Спілки фахівців з нерухомості України в Херсонській області Юрій Вітюков, на Арабатській Стрілці і в Залізному Порту.

З еконономжитлом там теж проблеми, багатьом власникам довелося навіть знижувати ціну. Так, за словами адміністратора одного з пансіонатів в Залізному Порту Юлії Висоцької, вартість розміщення у неї становить від 150-250 грн/добу.

Що стосується самої Одеси, то зараз, згідно сайтам з пошуку житла, там є близько тисячі пропозицій. Від 300 грн за скромний двомісний номер до 3 тис.грн за двомісний номер в готелі з басейном, додатковими послугами і сніданком.

Перші туристи, які вже встигли поїхати у відпустку, розповідають, що не велика кількість людей не заважає торговцям тримати високі ціни.

"Відпочинок все-таки дорогий. У мене номер без харчування обійшовся в 1 тис. грн/доба на двох. Їли ми в кафе неподалік від пляжу. Порядок цін був такий: порція картопляного пюре - 25 грн; одна молочна сосиска - 15 грн; одна котлета - 30 грн; салат зі свіжих овочів - 20 грн/100 г; риба товстолобик - 27 грн/100 г; відбивна куряча - 36 грн/100 г; м'ясо по-французьки - 38 грн/100 г. На пляжі оренда бунгало з навісом коштує 300 грн/день, а парасольку з лежаком - 50 грн/день ", - розповів киянин Олександр, який повернувся напередодні з Затоки.

Ще один киянин Антон Головін в цьому році встиг побувати в сусідній з Коблево Рибаківці.

"Це щось. Таке відчуття, що карантин остаточно знищив курорт. Дороги стали ще гірше, доводиться добиратися по вибоїнах. Житловий фонд дуже старий. На місці ми відразу знайшли будиночок з усіма зручностями за ціною 600 грн/добу. До речі, на сайті його вартість була 1200 грн/добу. Але через брак туристів господарі активно торгуються на місці", - уточнив Антон.

А ось що стосується моря, то особливих нарікань у перших туристів немає, кажуть вода прозора, а пляжі чисті.

Детальніше про відпочинок в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити в Запорізькій області.