RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

​Як українцям стримати атаку коронавірусу: лікар назвав 4 ключові моменти

Щоб стримати коронавірус в Україні слід звернути увагу на 4 основні чинники.

Про це розповів "Апострофу" керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, кандидат медичних наук, епідеміолог Андрій Александрін.

Головним він назвав оцінювання ризиків. Це означає, що кожна людина повинна подумати про загрозу зараження та змінити свою поведінку.

"Якщо ми заходимо в закриті приміщення і бачимо, що хтось кашляє, чхає чи має явні ознаки застуди, краще в такі приміщення не заходити. Також, коли ми працюємо в офісі, і приходить колега або керівник, або кращий друг або подруга, і у них є ознаки простудних захворювань, ми не повинні бути толерантними. Ми повинні підійти і сказати: будь ласка, не піддавай нас небезпеці, йди додому і лікуйся", - сказав лікар.

Другим пунктом він зазначив провітрювання приміщень. Цього правила повинні дотримуватися в будь-яких закладах, а також в квартирах.

"Сьогодні спека на вулиці, ми закрили вікна, повключали кондиціонери - і у нас йде дуже "гарне" зараження приміщень. Кондиціонери працюють за принципом рециркуляції повітря - висушують повітря, створюючи підвищену інфекційну небезпеку", - заявив медик.

Він також виділив третє правило - дотримуватися правильної гігієни рук на постійній основі.

"Руки потрібно якісно мити з милом - після того, як приходимо з вулиці додому, після туалету, перед їжею і в міру їх забруднення. Якщо немає можливості помити з милом, ми повинні обробляти їх антисептиками. Звертаю увагу, що людям потрібно перестати використовувати багаторазові рушники і перейти або на паперові рушники, або на сушарки для рук. При обробці антисептиком ВООЗ радить використовувати розчини з вмістом спирту не менше 60%. Однак я до сих пір бачу, що у нас рекламують 10-15% антисептики", - підкреслив Александрін.

А четвертим моментом є дотримання соціальної дистанції.

"Кажуть, і одного метра досить, і півтора. Я наполягаю, грунтуючись на результатах зарубіжного дослідження, що дистанція повинна бути близько 2 метрів. Тоді у нас буде мінімальна можливість захворіти. Тому таку дистанцію треба тримати навіть з зовні здоровими людьми", - сказав лікар.

За його словами, на цих пунктах повинна грунтуватися національна кампанія з подолання COVID-19.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Українці вдруге не будуть дотримуватися карантину, тому що влада їх дурить - лікар-епідеміолог.