RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українці вдруге не будуть дотримуватися карантину, бо влада їх дурить - лікар-епідеміолог

Андрій Александрін назвав чотири кити, на яких повинна триматися національна кампанія з подолання Covid-19

Андрій Александрін назвав чотири кити, на яких повинна триматися національна кампанія з подолання Covid-19 Андрій Александрін Фото: facebook.com/andrii.aleksandrin

За одну добу, 25 червня, в Україні зареєстрували 1109 випадків зараження на Covid-19 – це абсолютний анти-рекорд за весь час поширення вірусу. Таким чином, Україна перегнала Кувейт (915 нових випадків), Філіппіни (1004 випадки), Панаму (1007 випадків) і Болівію (1016 випадків), але поки трохи відстає від Оману (1132 випадки).

Провал комунікаційної кампанії, розтринькування грошей замість ефективної підготовки медичної системи до епідемії, політиканство і "поганий приклад" керівництва держави веде до того, що кількість хворих на коронавірус в Україні буде лише збільшуватися і зрештою ми ризикуємо опинитися у міжнародній ізоляції. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, кандидат медичних наук, епідеміолог АНДРІЙ АЛЕКСАНДРІН.

- 25 червня в Україні виявили 1109 випадків захворювання на коронавірус Covid-19. Але карантин планують і надалі послаблювати. Чи варто це робити, бо ситуація виходить парадоксальна?

- Ми бачимо, що на період карантину держава не взяла на себе зобов'язання та системно не відпрацювала заходи щодо профілактики інфекції як у лікувальних закладах, так і у дитячих садочках, школах і громадських місцях. Тому ми бачимо, що коронавірус поширюється і надалі. При цьому кількість тестувань стала більшою, тож ми отримуємо більше результатів.

Навіть коли у нас був карантин, люди його не дотримувалися. Якщо щось впроваджують, то це не просто державний санітарний лікар повинен видавати якісь постанови чи настанови, а в першу чергу необхідно роз'яснювати, навчати людей, доносити інформацію, встановлювати вимоги, які буде зручно і реально виконати всім. Але цим питанням приділяють занадто мало уваги.

- Я на всіх вулицях бачу плакати – "носи маску", "сиди вдома", "мий руки". Невже цього не достатньо?

- Питання в тому, як носити маску? Як мити руки? Як їх обробляти антисептиком? Ну, носять ті маски на підборідді. І що? І так було від початку. Коли президент чи народний депутат – перші особи держави – ігнорують питання носіння масок в місцях скупчення людей, то що ми можемо очікувати від решти громадян? Тому на сьогодні ми і маємо таку ситуацію і, на жаль, кількість хворих буде лише збільшуватися і збільшуватися.

- Які основні заходи для стримування інфекції?

- Необхідно звертати увагу на 4 основні фактори.

Перше: навчитися оцінювати ризики. Якщо ми заходимо у закриті приміщення і бачимо, що хтось кашляє, чихає або має явні ознаки застуди, краще у такі приміщення не заходити. Також, коли ми працюємо в офісі, і приходить колега чи керівник, чи кращий друг чи подруга, і вони мають ознаки застудних захворювань, ми не повинні бути толерантними. Ми повинні підійти і сказати: будь ласка, не наражай нас на небезпеку, іди додому і лікуйся. Ми повинні змінити свою поведінку.

Друге: ми повинні звертати увагу на провітрювання приміщень. Сьогодні спека на вулиці, ми позачиняли вікна, повмикали кондиціонери – й у нас іде дуже "гарне" зараження приміщень. Кондиціонери працюють за принципом рециркуляції повітря - висушують повітря, таким чином створюючи підвищену інфекційну небезпеку.

Київ, карантин, 2020 рікФото: Getty images

Третє: ми повинні дотримуватися правильної гігієни рук на постійній основі. Руки потрібно якісно мити з милом – після того, як приходимо з вулиці додому, після туалету, перед вживанням їжі та по мірі їх забруднення. Якщо немає можливості помити з милом, ми повинні обробляти їх антисептиками. Звертаю увагу, що людям треба перестати використовувати багаторазові рушники і перейти або на паперові рушники, або на сушарки для рук. Щодо обробки антисептиком, то ВООЗ радить використовувати розчини із вмістом спирту мінімум 60%. Однак я досі бачу, що у нас рекламують 10-15% антисептики.

Наша держава, на жаль, не виконує свій обов'язок – не контролює те, що у нас виходить на ринок. Українців постійно обманюють.

Четверте – і найголовніше для профілактики Covid-19 – це дотримання соціальної дистанції. Кажуть, і одного метра достатньо, і півтора. Я наполягаю, ґрунтуючись на результатах закордонного дослідження, що дистанція має бути близько 2 метрів. Тоді у нас буде мінімальна можливість захворіти. Тож таку дистанцію треба тримати навіть із зовнішньо здоровими людьми.

Ці чотири аспекти – це чотири кити, на яких повинна триматися національна кампанія щодо подолання Covid-19.

- На Закарпатті потрапила в аварію маршрутка, у трьох постраждалих виявили безсимптомний коронавірус. Чи значить це, що в Україні зараз набагато більше хворих, ніж офіційно виявлено, і вони, не маючи симптомів, спокійно переміщаються країною?

- Дійсно, хворих набагато більше, ніж виявляють. Крім того, люди не надягають маски у громадському транспорті – там просто нічим дихати за такої спеки. Якби у транспорті була нормальна вентиляція з охолодженням повітря, люди мали б змогу надягати маску. А якщо зараз на вулиці +35 градусів, а у маршрутці – +40, то жодна здорова людина не витримає у масці. Це ненормально – вимагати від людей дотримуватися міжнародних стандартів, якщо у нас не створено умови для того, щоб їх виконувати.

Потрібно було провести нормальну комунікаційну кампанію, пояснити, що на вулиці маску носити не потрібно, слід тримати фізичну дистанцію; у приміщенні треба надягати маску і робити це правильно – на підборідді маску носити не можна, треба носити повністю на обличчі.

- Питання до вас, як до експерта, який працює з лікарями. Є інсайдерська інформація, що у невеликих містах лікарі просять родичів померлих писати, що людина померла від Covid-19, навіть якщо це не так. Таким чином лікарні сподіваються отримати додаткове фінансування.

- Я такого ще не чув. Але знаю, що сьогодні саме медична спільнота потребує додаткової підтримки, а не контролю і покарань. Тому що зараз активізувалися різні служби, які нікому не потрібні. Наприклад, Держслужба з питань праці. Багато десятиріч вона нічого не робила, просто дурника валяла, а тепер починають вимагати від лікарів термінового створення безпечних умов. При тому, що держава лікарні взагалі не фінансує. Спеціалісти Держпродспоживслужби постійно вимагають від закладів охорони здоров'я, дитячих садочків і шкіл того, чого немає навіть у нормативній документації. Це корупційна складова.
Центральні органи влади у вигляді МОЗ, Держпраці, Держпродспоживслужби повинні забезпечити нормальну координацію між собою та домовитися, щоб не вимагати зайвого.

Українські лікаріФото: slovoidilo.ua

- Сьогоднішні результати кількості нових випадків хворих на коронавірус по європейських країнах: у Чехії – 50 хворих за добу, у Польщі та Італії – трохи менш як 300. В Україні – 1109. Чи не вийде так, що вся Європа вийде з карантину, а Україна опиниться в міжнародній ізоляції?

- ВООЗ уже віднесла Україну до країн зі стрімким поширенням Covid-19. Це свідчить про те, що всі обмежувальні заходи, які були у нас запроваджені, виявилися неефективними. У країнах Європи послаблюють карантинні заходи не просто так - у них були об'єктивні причини. У нас цих причин не було. Коли українців два місяці тримали по домівках, ми не бачили, щоб держава відпрацьовувала якісь заходи інфекційної безпеки. Тому, коли ми лиш трішечки послабили, відразу побачили збільшення захворюваності.

На сьогодні уже деякі країни Європи не пускають українців. Жодна адекватна країна не дозволить в'їзд людей із країн із великим поширенням Covid-19. Думаю, найближчим часом кількість заборон на в'їзд українців до країн Європи буде збільшуватися.

- Чи потрібно вводити карантин вдруге?

- Я вважаю, що навіть якщо карантин введуть, люди вже не будуть його дотримуватися. Тому що держава просто обдурює населення. Якби ми за два місяці побачили ефективні заходи зі сторони держави, громадяни, можливо, почали б довіряти центральним органам влади. А на сьогодні ми бачимо просто розтринькування грошей із національного бюджету, тому ніякої довіри до влади немає. То й немає сенсу вводити додаткові карантинні заходи.

Але необхідно терміново почати працювати з населенням шляхом роз'яснення. Не треба проводити ток-шоу, де політики один на одного лаються та вводять в оману всіх людей. Треба звертатися до спеціалістів, експертів, фахівців, які мають право роз'яснювати подібні питання.

- Є такий аргумент, що зараз у лікарнях багато вільних місць і тому таке зростання кількості хворих не є критичним.

- Я не можу погодитись. Бо коли ми на цьому тижні, у вівторок-середу, працювали у Харкові, то побачили, що обласна інфекційна лікарня переповнена більш ніж на 100% хворими на Covid-19. Інфекційне відділення 13-ї лікарні у Харкові також повністю переповнене хворими на коронавірус.

У четвер ми працювали у Полтаві – там ще стримують велику захворюваність, і там непогано відпрацьоване питання на рівні ОДА, є чітка координація. Тож, де є чіткі дії зі сторони місцевої влади, хворобу вдається стримувати. Але та неконтрольована ситуація, яка вже склалася у Львові, Івано-Франківську, Тернополі, Рівному, Харкові, дуже скоро стане реальністю у всіх регіонах України.

- Але це замовчується.

- Так. Тому що питання інфекційних захворювань мають сугубо політичний характер. Це велика рідкість, коли на ток-шоу допускають лікарів-інфекціоністів та епідеміологів. Але у нас постійно чують політиканів. І навіть головний державний санітарний лікар займається уже повністю політикою, а не своєю справою.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни