RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Нові тарифи на газ і "сюрпризи" для водіїв: які зміни чекають на українців з 1 липня

Другий місяць літа принесе низку змін в життя українців: підвищення мінімальної пенсії, самостійний вибір постачальника газу, підвищення тарифу на транспортування блакитного палива і нові штрафи за нетверезе водіння.

"Апостроф" розповідає, які нововведення чекають на українців з 1 липня.

Підвищення прожиткового мінімуму і пенсій

З 1 липня в Україні збільшується прожитковий мінімум. Зараз його розмір для непрацездатних осіб становить 1638 грн, після підвищення він складе 1712 грн.

Це автоматично спричинить за собою і зростання мінімальних пенсій - з 1638 до 1712 грн, тобто на 74 грн. Зокрема підвищення торкнеться тих пенсіонерів, чий стаж менше необхідного мінімуму. Таких в Україні налічується близько 80 тисяч осіб.

Підвищення ціни на газ

Вже з першого дня другого місяця літа буде введений другий етап підвищення ціни на газ, що передбачає нові тарифи за транспортування газу. У кожній області підвищення розраховується індивідуально, в середньому зростання складе від 1 до 22 відсотків.

Тариф не зміниться в споживачів "Київгазу", "Донецькоблгазу", "Кременчукгазу", "Тернопільміськгазу" "Коростишівгазу" та "Харківміськгазу".

"Київоблгаз", "Кіровоградгаз" і "Рівнегаз" підвищить тарифи на 1%.

В "Вінницягаз" вартість послуги за транспортування газу підвищиться на 6% - до 1,13 грн. за доставку 1 кубометра. "Мелітопольгаз" - 22%, "Одесагаз" - 21%, "Уманьгаз" - 17%, "Гадячгаз" - 16%, "Запоріжгаз" - 15%.

Можливість самостійного вибору постачальника газу

Як повідомила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, з 1 липня в українців з'явиться можливість самим вибирати постачальника газу, виходячи з якості сервісу і умов оплати.

Для зміни постачальника необхідно відправити заяву-приєднання та документи, що ідентифікують особу, новому постачальнику. Після вже новий постачальник повинен вирішити всі формальності - з угодами і старим постачальником.

Нові штрафи за водіння в нетверезому стані

1 липня 2020 вступає в силу закон за водіння в нетверезому стані. В його рамках штрафи зростуть до 51 тисячі гривень. Крім того п'яних водіїв чекатиме позбавлення права керування авто на термін до трьох років.

За що загрожує штраф:

  • керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;
  • передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;
  • відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку медичного обстеження на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;
  • вживання водієм транспортного засобу після ДТП за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім зазначених в офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного обстеження до прийняття рішення про звільнення від проведення такого медичного обстеження.
  • Якщо водій повторно вчинить наведені дії, штраф збільшиться до 51 тисячі гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років.

Як повідомляв "Апостроф", згідно з проектом рішення Нацкомісії з регулювання енергетики та компослуг тариф на передачу електроенергії ПрАТ НЕК "Укренерго" з 1 серпня повинен збільшиться з 155,4 грн/МВт*год до 596,48 грн/МВт*год або майже в чотири рази.