RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

​Для ЗСУ розробляють потужний ударний гвинтокрил "Кіборг": характеристики, фото і відео

"Авіаційна компанія "Вектор" розробляє для ЗСУ легкі багатоцільові гвинтокрили ВМ-4В " Кіборг ".

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на " Армія Inform ".

Гвинтокрили ВМ-4

За словами генерального директора компанії Анатолія Козубенка, особливість ВМ-4 є наявність двох поршневих двигунів. У його зарубіжних аналогів їх немає. Завдяки двигунам гвинтокрил можливо безпечно посадити, якщо відмовить один з двигунів. Також зручно літати в густонаселених містах, над лісами і морями, де потрібна висока ступінь безпеки.

Також у гвинтокрила буде гибридно силова установка (в разі проблем з двигуном вона деякий час може працювати на акумуляторі).

Корпус ВМ-4 є конструкцією обтічної форми, виконана з композитних і алюмінієвих матеріалів. У поєднанні з невеликими розмірами гвинтокрил стає малопомітною ціллю для радарів. Він залишає набагато менший тепловий слід, завдяки чому гвинтокрил являє собою малопомітну ціль для ракет з інфрачервоною головкою самонаведення.


Модифікації ВМ-4

Козубенко зазначив, що ВМ-4 має різні модифікації - для військових, поліції, медиків тощо. Однією з них є легкий штурмовик ВМ-4В "Кіборг", який здатний в залежності від потреб, нести на собі некеровані ракети АР-8, керовані ракети АР-8Л, протитанковий ракетний комплекс "Бар'єр", кулемети ПКМТ.

"Кіборг" може бути ефективним в локальних військових операціях проти ворожих танків, піхоти, здійснювати раптові рейди на ворожі позиції. У свою чергу, модифікація ВМ-4К "Нептун" є палубним гвинтокрилом, який зможе, крім ракетного зброї і кулемета, нести на собі гідроакустичні буї та глибинні бомби для боротьби з підводними човнами.

Інші модифікації ВМ-4 можуть використовуватися для доставки боєприпасів або евакуації поранених.

Ціна гвинтокрила

Козубенко зазначив, що ціна одного базового ВМ-4 становить близько 350 000 доларів. Американські вертольоти такого класу коштують близько 1 500 000 доларів.

"Перспективна розробка українського багатоцільового гвинтокрила досить дешева в порівнянні із зарубіжними аналогами і може дати поштовх вертольотобудування України. Більш того, всі деталі, за винятком двигунів і деяких комплектуючих - українського виробництва", - йдеться у повідомленні.

Проект розробки

Проект щодо ВМ-4 розрахований на 3 роки в 3 етапи, протягом яких буде здійснюватися розробка конструкторсько-технологічної документації, створення дослідних зразків, їх випробування і сертифікація, а також підготовка до серійного виробництва.

Відзначають, що іноземці вже зацікавилися ВМ-4. З однією з азіатських країн вже навіть підписаний відповідний протокол - вони зацікавлені у гвинтокрилах української компанії для своєї поліції.

Як повідомляв "Апостроф", журналіст, експерт з військових питань Денис Попович вивчив ситуацію навколо продажу Україною за кордон озброєнь.