RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Гучне затримання Колесникової в Білорусі: що з нею і яке діло "шиють"

Стали відомі подробиці затримання в Білорусі опозиціонерки Марії Колесникової, її підозрюють у захопленні влади.

Про це повідомляє TUT.BY.

"З Марією все в порядку, жодних процесуальних дій поки не відбувалося", - розповіла адвокат затриманої Людмила Козак, яка змогла зустрітися з Колесниковою в СІЗО № 1, де та зараз перебуває.

Колесникова перебуває в статусі підозрюваної у кримінальній справі, порушеній за ч. 3 ст. 361 Кримінального кодексу (Публічні заклики до захоплення державної влади, або насильницької зміни конституційного ладу Республіки Білорусь). Їй може загрожувати до 5 років в'язниці.

"Її заарештували, я думав про затримання, він (слідчий - ред.) сказав, що вона під арештом, за статтею 361 частина 3", - розповів батько опозиціонерки Олександр Колесников.

Нагадаємо, Колесникову намагалися вивезти з країни. Вона порвала свій паспорт і відмовилася залишати Білорусь.

З семи членів президії Координаційної ради шість або затримані, або насильно вивезені за кордон. На свободі тільки нобелівський лауреат Світлана Алексієвич.

20 серпня генпрокурор Білорусі, тоді це був Олександр Конюк, заявив, що створення і діяльність Координаційної ради спрямовані на захоплення державної влади, а також на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь.

За даним фактом порушено кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу. Головне слідче управління центрального апарату СК прийняло до провадження кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 361 КК за фактом публічних закликів до захоплення державної влади або вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі, скоєних з використанням засобів масової інформації або глобальної комп'ютерної мережі Інтернет. Батько Колесникової припустив, що Марія затримана у цій справі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше член Координаційної ради опозиції Білорусі Максим Знак перестав виходити на зв'язок, після того як в штаб екс-кандидата в президенти Віктора Бабарика, де він перебував, увійшли люди в масках.