RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Спочатку сміялися, тепер - катастрофа: кримчани розповіли про реальну ситуацію з водою, фото

Влада окупованого Росією Криму не відразу зрозуміла, що катастрофа з водою настільки серйозна. На півострові в будинки жителів воду вже подають погодинно.

Про це повідомляє ресурс "057.ua".

Місцеві чиновники запевняли жителів, що ситуація під контролем. Вони переконували народ, що не залежать від України і можуть забезпечити водопостачання.

Однак проблема нестачі води все таки існує. Водосховища наповнені лише на 6 млн куб. м з планових 36 млн куб. м. Це вже визнав глава анексованої республіки Сергій Аксьонов. Він навіть запропонував постачати воду з Кубані, проте потім додав, що ситуація там така ж, як і на півострові. Також Аксьонов зазначив, що не виключено, що "уряд РФ прийме постанову про визнання дефіциту води в Криму надзвичайною ситуацією".

Про ситуацію з водою пишуть в ЗМІ, розбираються місцеві чиновники, а також катастрофу обговорюють місцеві жителі.

Мешканка Сімферополя

Вона зазначила байдужість влади до проблеми і розповіла, що з відключенням води стикаються майже всі жителі Сімферополя. Вода з крана тече брудна, помаранчевого кольору. У приватних будинках люди збирають в ємкості дощову воду. У багатоповерхівках через тиск води, яку відключають і включають в певний час, прориває труби.

Мешканка зазначила, що систему водопостачання не міняли вже 6 років - вона зношена.

Вона заявила, що в цих проблемах з водою звинувачують українців.

"Всі природно кажуть, що Україна винна в біді з водою. Але дуже багато людей, які лають місцеву владу, яка тільки обіцяла і нічого так і не зробила. Причому вже зараз лають ті, які були лояльні до влади. Лояльні до України люди готові це терпіти, поки Крим не повернуть", - додала мешканка Сімферополя.

Житель Криму/комунальник

Він підкреслив, що комунальники просто не справляються з поставленими завданнями через стару систему водопостачання.

"У нас навіть жарт з'явилася - "міняю чашку крові на літр чистої води". Фільтри ми міняємо постійно. Вода йде нереально брудна, і доводиться робити заміну чи не через кожні три дні", - сказав працівник комунальних служб.

Він заявив, що влада нічого не робить з цим і не усуває проблему. Вона лише говорять, що все це тимчасово.

Що пишуть місцеві ЗМІ

Про проблему пишуть місцеві видання і газети, так як ситуація наболіла для багатьох жителів півострова. Однак в медіа висвітлюють катастрофу лише з одного боку і "переконують" читачів, що це лише тимчасово і влада незабаром розбереться. А російські ЗМІ цю тему не поширюють. Рідко можна побачити новини про проблеми з водою, але з ноткою кпини.

Думки і дії чиновників

У Росії написали заяву в ООН про те, що Україна здійснює неправомірні дії. У ній рада з прав людини при російському президенті попросила ООН вплинути на Україну, яка відмовляється забезпечити водою анексований Кримський півострів.

У той же час влада РФ намагається "умовити" Україна подати воду до Криму. Про це розповів працівник українських спецслужб. За його словами, зараз вже криза з водою в Криму приховувати неможливо, що намагалися зробити, коли тільки окупували півострів.

"Найближчим часом РФ активізує найбільш вагомі позиції серед українських політиків і лідерів громадської думки, щоб переконати керівництво країни пустити воду в Крим. Будуть використані такі меседжі як "кримчани це українці", "геноцид кримського населення фашистською Україною", "якщо не дамо воду, Крим точно не повернеться". Але поки що вода - це єдине, з чим Крим і величезні бюджети РФ, що виділяються на півострів, не зможуть впоратися", - розповів працівник українських спецслужб.

А тим часом глава Сімферополя Олена Проценко ділиться секретами економії води в соцмережах.

Відзначимо, що жителі Криму почали відчувати проблеми з водою відразу після анексії, коли Україна перекрила шлюзи Північно-Кримського каналу 26 квітня 2014 року.

Як повідомляв "Апостроф", в адміністративному центрі місті Сімферополі з водопровідних кранів тече рідина, яка через декілька тижнів приводить в непридатність фільтри.