RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

NASA презентувало новий туалет для астронавтів: фото і принцип його роботи

У NASA представили спеціальний туалет для астронавтів, які відправляться на Марс і Місяць.

Про це повідомляє ресурс "Вокруг света".

Нову вбиральню планують доставити на МКС 3 жовтня. Її вдосконалили і вона стала на 65% меншою і на 40% легшою за туалет, який використовували раніше. Вартість нової вбиральні склала 23 млн доларів.

Однак потрібно ще випробувати роботу вбиральні в мікрогравітаційному середовищі.

Відзначають, що туалет відіграє велику роль на космічному кораблі. Його система переробляє сечу, яку після фільтрації і обробки вживають астронавти. Адже польоти тривають роками, коли запаси води передавати з Землі неможливо.

А новий туалет має кращу систему переробки сечі. Він, як і його попередник, має функцію з потоком повітря, який здатний витягти сечу і кал з тіла в спеціальну ємність. Це важливо при відсутності сили тяжіння в космосі.

У новій вбиральні є автоматичний запуск повітряного потоку після підняття кришки унітазу. Унітаз складається з шланга і воронки. Конструкція вимагає менше часу на чистку деталей, що має велике значення для астронавтів.

Навколо туалету встановили капсулу і перила, щоб легше було втриматися. У його попереднику були ремені безпеки, але астронавтів вони не влаштовували.

Як повідомляє "Апостроф", у жовтні 2021 року Том Круз, режисер Даг Лайман і астронавт Майкл Еладіо Лопес-Алегріа відправляться на Crew Dragon Ілона Маска на орбіту, щоб вперше в історії зняти фільм у відкритому космосі.