RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Берег усіяний трупами тварин, люди в паніці: що сталося на Камчатці, нові фото і відео

В результаті забруднення в Тихому океані біля Камчатки (Росія) постраждали не тільки люди, але й загинули тварини, які мешкали у воді.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

На берег Авачинської затоки винесло тисячі трупів тварин. Серед них морські губки, різні види риб, восьминоги і морські котики.

На місце прибули екологи, які взяли проби води, щоб встановити причину екокатастрофи. За попередніми даними, рівень нафтопродуктів у воді перевищив норму в 4 рази і фенолу - в 2 рази.

Відзначають, що першими забили на сполох серфери. Вони почали скаржитися на печіння в очах. Вони порахували, що причиною цього могло стати сонце і солона вода. Однак пізніше відчули ще першіння в горлі, запаморочення, яке супроводжувалося нудотою і блювотою. Тоді спортсмени звернулися в місцеву адміністрацію, щоб зрозуміти причини свого самопочуття.

Розповідь місцевої жительки

Христина Розенберг з Петропавловська-Камчатського займається дайвінгом і туризмом. За її словами, докази екокатастрофи видно неозброєним поглядом. Але влада замовчувала все, поки жителі не дали розголосу в соцмережах.

Христина зазначила, що весь Халактирський пляж усіяний мертвими тваринами. Однак, за її словами, це глибинні мешканці (морські їжаки, восьминоги). Тому версія про підвищений рівень нафтопродуктів їй здається неправдою, адже вони легші ніж вода, а тому тримаються на поверхні.

Розенберг підкреслила, що колір води зараз жовто-коричневий.

Що говорить відеоблогер Юрій Дудь

На своїй Instagram-сторінці він процитував розповідь одного з серферів, які казали, що у океану дивний смак - не солоний, а гіркий.

Стан здоров'я погіршився відразу у 20 осіб. Спочатку припускали, що це кишкова інфекція. Але ситуація виявилася гіршою. Люди, які знаходилися біля океану, скаржилися на такі ж симптоми, але не контактуючи з водою.

Місцева влада не відразу зреагувала на слова людей. Минуло вже близько місяця, коли з'явився перший результат проби води.

Наслідки катастрофи на здоров'ї людей

Крім серферів, у яких виявлялися симптоми, схожі на отруєння, були і більш важкі травми. У одієї зі спортсменок діагностували опік рогівки, про що вона написала в Instagram. Вона була на Камчатці в кінці серпня, а проблеми почалися на початку вересня. За її словами, перед очима стала "біла стіна", погіршився зір, а також серфер відчула сухість.

один день я перестала розрізняти предмети на відстані трьох метрів, в цей же день почула схожі скарги від інших хлопців", - написала спортсменка.

Версії екокатастрофи

Однією з причин називають розлив ракетного палива.

"При екстракції проб скло хімічного посуду покрилося маслянистої субстанцією яскраво-жовтого кольору, що може свідчити, на думку колег, про присутність у воді забруднювача, близького за властивостями до технічного маслу", - сказав голова ради регіональної громадської організації "Екологічна вахта Сахаліну" Дмитро Лісіцин.

Такий висновок також зробили через сусідство військового полігону, де і могла статися аварія.

Як повідомляв "Апостроф", винуватцем екологічної катастрофи на узбережжі Тихого океану біля Камчатки, де рівень нафтопродуктів у воді перевищив норму в 4 рази і фенолу - в 2 рази, через що постраждали десятки людей, називають невідомий комерційний танкер, з якого почало витікати.