RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Україні старий "Запорожець" перетворили на будинок на колесах в "петриківському" стилі: відео

У Петриківці Дніпропетровської області з'явилося ще одне місцеве надбання - там народні умільці перетворили старий автомобіль "Запорожець" на хату, прикрашену петриківським розписом.

Про це повідомляє телеканал 34.

Щоб втілити ідею для популяризації петриківського розпису старий "Запорожець" розрізали навпіл, мотор сховали, а водійське сидіння вбудували в підлогу. Замість бічних дзеркал повісили камери.

У незвичайній хаті на одну кімнату у кутку - піч, на стінах - вишиті рушники і ікона.

Автором ще однієї "родзинки" Петриківки став народний умілець Микола Дека, який каже, що так хотів привернути увагу до петриківського розпису. Він прикрашає не тільки будинок на колесах, а ще три будинки у дворі його сім'ї.

Дерево життя на автівці створила дружина Миколи Валентина. Вона заслужений майстер народної творчості України.

"Найстарші птиці - це батьки. Вище йдуть діти, далі ще внучата, і ще маленькі бутончики - це діти, які будуть потім", - розповідає Валентина Дека, майстер петриківського розпису.

У їхній родині завжди раді гостям - їм показують сімейний музей, проводять майстер-класи з писанкарства та гончарства, вчать робити ляльку-мотанку і - обов'язково - катають в будинку на колесах.

Як повідомляв "Апостроф", 1 жовтня 1960 року - з конвеєра вийшов перший мікролітражний український автомобіль "Запорожець" - ЗАЗ 965. З нагоди ювілейного дня народження в Запоріжжі провели урочистий забіг "ЗАЗиків" центральним проспектом міста.