RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Вперше помітили за межами Землі: астрономи показали фото блискавок- "ельфів" на Юпітері

Вчені помітили яскраві надшвидкі спалахи в атмосфері Юпітера, їх назвали блискавками-ельфами.

Про це повідомляє "Вокруг света".

"UVS був розроблений, щоб вивчати прекрасне північне і південне сяйво Юпітера. Але ми виявили зображення UVS, які не тільки показували сяйво Юпітера, а й яскравий спалах ультрафіолетового світла в кутку, де його не повинно було б бути. Чим більше наша команда вивчала це, тим більше ми розуміли, що апарат Juno міг виявити TLE на Юпітері", - сказав провідний автор статті Рохіні Джайлз.

Блискавки-ельфи відбуваються на Землі, на висоті до 97 км над сильними, потужними грозами і освітлюють область неба в десятки км, але тривають всього кілька мілісекунд.

"На Землі спрайт і ельфи здаються червоними через їх взаємодію з азотом в верхніх шарах атмосфери. Але на Юпітері верхні шари атмосфери в основному складаються з водню, тому вони, ймовірно, будуть синіми або рожевими", - сказав Джайлз.

Появу спрайтів і ельфів на Юпітері вчені передбачили в своїх дослідженнях, вони продовжують їх вивчати і порівнювати з тими, що на Землі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше засновник і генеральний директор SpaceX Ілон Маск анонсував створення міста на Марсі, яке буде повністю самодостатнім.