RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Рідкісну монету з портретом вбивці Цезаря продали на аукціоні за величезну суму: фото

У Великобританії на аукціоні продали за 2,7 млн фунтів (3,5 млн доларів) золоту монету, яку викарбував Марк Юній Брут після вбивства Гая Юлія Цезаря.

Про це повідомляється на спеціалізованому сайті Roma Numismatics.

Як відзначають експерти, монету була відлито в 42 році до н.е. На її лицьовій стороні зображений профіль Брута, а навколо портрета викарбувані такі позначення BRVT IMP (Brutus Imperator) і L PLAET CEST (Луцій Плеторій Цестіан - глава монетного двору). На зворотному боці - два кинджали і фраза EID MAR (Eidibus Martiis - дата 15 березня, коли був убитий Цезар). Між кинджалами - фрігійський ковпак (атрибут рабів, які отримували свободу в Стародавньому Римі).

На сайті уточнюється, що в даний момент таких монет виявлено 88, дві з них виставлені в музеях в Британії і Німеччини. Монета, яку продали, раніше знаходилась в приватній колекції відомого археолога - барона Густава Карла Фердінанда фон Бонштеттена.

Марк Юній Брут з cпівучасниками заговору вбили Гая Юлія Цезаря 15 березня 44 року до нашої ери, мотивом для вбивства була спроба відновити Римську республіку. Однак населення Риму не підтримало змовників і стало на бік Марка Антонія.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Німеччині, неподалік від Кельна археологи знайшли давньоримський колодязь з колоною Юпітера і зображенням трьох богинь - Мінерви, Юнони і Немезіди.