RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Генштабі знищили документи про анексію Криму: фото

Колишній начальник Генштабу - головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Володимир Замана повідомив, що в Генштабі знищили документи, які стосувалися розпоряджень керівництва держави та ЗСУ в період анексії Криму Росією в 2014 році.

Про це він сказав в інтерв'ю головному редактору видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

"Часу минуло достатньо. Ми багато речей проаналізували, розпитали - люди знають, що було, чого не було... Жоден військовий, який був в Криму, жоден військовий в Генеральному штабі не знає ні про які накази [чинити опір окупантам]. Ми зробили запит до Міністерства оборони і отримали відповідь, що розвідувальних відомостей про порушення повітряного простору в Криму, про застосування збройних сил РФ, про розпорядження [тодішнього в.о. президента Олександра] Турчинова про застосування Збройних сил, наказів якихось немає. Відповідь наступна: всі ці матеріали були знищені в 2016-2017 роках. Нам так відповіли в Міноборони", - розповів Замана.

У відповіді помічника командувача по правій роботі - начальника юридичної служби Повітряних сил ЗСУ Сергія Дубровського від 6 жовтня сказано, що інформація і документи про те, коли вперше і скільки разів протягом лютого - березня 2014 року російські літаки і вертольоти вторгалися в повітряний простір України над територією Автономної Республіки Крим і Севастополя, відсутні "у зв'язку з їх знищенням відповідно до акта на знищення МНСІ №1781 дсп від 22 грудня 2017 року". За інформацією Дубровського, відсутня і інформація про спроби ЗСУ знищити цю російську авіацію. Відповідні документи були знищені за актом на знищення МНСІ №293нт від 26 травня 2016 року.

"Це парадоксальні речі. У нас є матеріали - розпорядження, укази, - яким 30-50 років. А ці [документи] ні з того ні з сього [знищили]. Я можу тільки здогадуватися, [чому це сталося]. Міністр оборони не мав права і він не взяв би на себе таку відповідальність знищити такі матеріали. це тільки розпорядження зверху. Яка причина? або приховати свою бездіяльність, або приховати свій намір. Тому що це дуже важливі матеріали", - зазначив Замана.

Він сказав, що всі директиви і розпорядження, які він давав на посаді керівника Генштабу ЗСУ, до сих пір зберігаються.

"Можна взяти будь-якого міністра за 27 років, [документи будуть]. А ці матеріали знищені, - обурився Замана. - Але я боюся, що і акт знищений".

Замана переконаний, що отримані його захистом документи свідчать про те, Олександр Турчинов, який в 2014 року було в.о. президента України, не виконав обов'язків, що передбачені Конституцією.

Читайте також матеріал "Апострофа" - Україна дочекається сприятливих умов в Криму, той же Азербайджан 30 років чекав - Борис Бабин.