RU  UA

Антитіла з'являються не у всіх: лікар вказала на важливий нюанс з коронавірусом

Антитіла при захворюванні на коронавірус, який не стихає в Україні, з'являються десь на 5-7 день хвороби, але не у всіх.

Про це в ефірі Апостроф Live заявила лікар-пульмонолог Світлана Гук.

За її словами, були випадки, коли у пацієнтів спостерігалася клінічно характерна картина коронавірусу, але ПЛР-тест був негативним.

"У багатьох країнах ПЛР робиться двічі на етапі діагностики. Те, що на етапі одужання багато хто відмовляється від тестів - це так. Але на етапі діагностики в Ізраїлі, наприклад, роблять два тести з невеликою різницею в часі. Це прописано у них в протоколі", - зазначила вона.

Лікар наголосила, що коронавірус навіть у медичній класифікації хвороб ділиться на лабораторно підтверджений - він має свій код - і лабораторно непідтверджений, який теж має свій код.

"Якщо у людини спостерігається вся клінічна картина, у неї дихальна недостатність, але негативний ПЛР, ми просимо або переробити тест, або робимо тест на антитіла. Тут треба зауважити, що антитіла з'являються не у всіх, а якщо з'являються, то десь на 5-7 день хвороби", - уточнила Гук.

Вона додала, що тест на антитіла не використовується для діагностики в світі, оскільки у нього дуже маленький спектр використання. Крім того, якщо пацієнт хворіє безсимптомно, то швидше за все, імунна відповідь буде слабкою.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Зараз українці, як тільки бачать 37,2, говорять, що задихаються і у них повний набір коронавірусу - лікар-пульмонолог.