RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Вчені знайшли стародавнє озеро під крижаним покривом Гренландії, якому мільйони років

Вчені Колумбійського університету вважають, що вони знайшли свідчення існування древнього дна озера, що знаходиться під Гренландією протягом сотень тисяч і мільйонів років.

Про це повідомляє Express.

Відкладення озерного дна знаходяться приблизно в одній милі під північно-західною частиною Гренландії. Це перше відкриття скам'янілого дна озера ще до того, як існував лід.

"Це може бути важливим сховищем інформації в середовищі, яке зараз повністю приховане і недоступне. Ми працюємо, щоб спробувати зрозуміти, як крижаний щит Гренландії поводився в минулому. Це важливо, якщо ми хочемо зрозуміти, як він буде поводитись в наступні десятиліття" , - сказав автор дослідження і науковий співробітник Колумбійського університету Гай Паксман

Експерти звернули увагу, що в останні роки крижаний щит Гренландії тане прискореними темпами і вважається одним з основних факторів, що сприяють підвищенню рівня світового океану.

За оцінками вчених, в Гренландії досить прісної води, щоб підняти рівень моря на вражаючі 24 фути (7,3 м).

За словами дослідників, древнє озеро колись займало площу близько 7100 квадратних кілометрів. Глибина відкладень в басейні становить близько 1,2 км. Глибина озера, ймовірно, коливається від 50 до 250 м.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що через швидку зміну клімату від найбільшого з решти арктичних шельфових льодовиків Гренландії відколовся масив льоду, площею близько 110 кв. км - більше, ніж місто Париж.