RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Це ставить під удар всю індустрію: озвучено сумний прогноз щодо наслідків карантину

Введення карантину вихідного дня, який почав діяти в Україні з суботи, 14 листопада, ставить під удар не тільки ресторанний бізнес, а й суміжні галузі - постачальників тощо.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Як розповіли в мережі ресторанів Дмитра Борисова, карантин вихідного дня не поліпшить епідеміологічну ситуацію, однак може знищити індустрію гостинності. Так, 50-60% виручки заклади громадського харчування отримують саме у вихідні. Доставка і робота "на винос" може компенсувати 10-15% від простою.

"При цьому залишаються орендна плата, податки. Крім того, сам виробничий цикл ресторану - закупівля, заготовки "заточені" під безперебійну роботу. Немає ніякої можливості адаптувати бізнес-модель під такі реалії. І це ставить під удар всю індустрію, в якій працюють близько мільйона людей на суміжні галузі - постачальників тощо ", - пояснив ресторатор.

Через весняний карантин мережі довелося призупинити роботу 50 закладів і перевести в "кадровий резерв" 3000 робітників. Ще три заклади були повністю закриті. В цілому, за весь час попит на відвідування ресторанів зменшився на 30%.

"Карантин вихідного дня" - це виклик, на який ми не маємо відповіді. Він залишає безмежний простір для корупції і жодним чином не захищає людей, які будуть продовжувати їздити в громадському транспорті і відвідувати магазини. Зате їх намагаються "уберегти" від походу в ресторан, який дійсно може регулювати кількість посадкових місць - а значить і людей в залі, працює з системами рециркуляції повітря, дотримується сотень вимог санітарної безпеки ", - говорить Борисов.

На його думку, власники малого та середнього бізнесу будуть оскаржувати рішення Кабміну або шукати юридичні шляхи, як обійти ці заборони.

"Адже мова йде не просто про неотримання прибутку, не просто про збитки, а про існування галузі як такої", - констатував Борисов.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Локдаун нижче пояса: як карантин вихідного дня вбиває бізнес.