RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Локдаун нижче пояса: як карантин вихідного дня вбиває бізнес

Ресторани та кінотеатри недорахуються половини доходу

Ресторани та кінотеатри недорахуються половини доходу Протест рестораторів під Кабміном Фото: gettyimages.com

В Україні продовжується карантин вихідного дня, запроваджений Кабміном в зв'язку з ростом захворюваності на коронавірус. З 14 листопада по суботах і неділях заборонили роботу ресторанам, кінотеатрам, ТРЦ та іншим установам розважальної сфери. Підприємці виступають проти таких обмежень, оскільки вважають, що це не тільки поліпшить епідеміологічну обстановку в країні, але й боляче вдарить по бізнесу. З ними згодні і медики, а юристи вказують на незаконність постанови Кабміну. Чи переживе бізнес локдаун вихідного дня, дізнавався "Апостроф".

Ресторатори протестують

У день розгляду урядом введення карантину вихідного дня, під будівлею Кабміну зібралися представники бізнесу, які виступили проти подібних обмежень. Учасники акції запевняли, що відвідувати ресторани набагато безпечніше поїздок в метро, а коронавірус не стає більш заразним від часу доби або дня тижня. Працівники розважальної сфери просили дозволити їм працювати, оскільки бізнес і так зазнав великих збитків після весняного локдауну.

Ще в травні, коли Україна почала поступово послаблювати карантинні обмеження, народний депутат Микита Потураєв з фракції "Слуга народу" підрахував, що з початку пандемії коронавірусу, з 30 тисяч підприємств в сфері громадського харчування, 12 тисяч були ліквідовані як суб'єкти господарської діяльності. Решта ж зазнали колосальних збитків, але залишилися на плаву.

Карантин вихідного дня міг би стати компромісним рішенням для ресторанного бізнесу, проте найбільшу виручку заклади отримують якраз в суботу та неділю. Припинення роботи у ці дні обернеться для ресторанного бізнесу втратою до половини виручки. І на думку рестораторів, таке рішення уряду ставить під загрозу існування галузі, як такої.

Протест рестораторів під Кабміном Фото: gettyimages.com

"Це неефективне та нелогічне рішення, яке не приведе до поліпшення епідеміологічної ситуації, однак може знищити індустрію гостинності. Логіка дуже проста: 50-60% виручки ми отримуємо у вихідні. Так влаштований ринок. Доставка і робота "на винос" може компенсувати 10-15% від простою. При цьому залишається орендна плата, податки. Крім того, сам виробничий цикл ресторану - закупівля, заготовки "заточені" під безперебійну роботу. Немає ніякої можливості адаптувати бізнес-модель під такі реалії. І це ставить під удар всю індустрію, в який працює близько мільйона людей на суміжні галузі - постачальників тощо", - розповіли в коментарі "Апострофу" в мережі ресторанів Дмитра Борисова.

Через весняний карантин мережі довелося призупинити роботу 50 закладів та перевести в "кадровий резерв" 3000 робітників. Ще три заклади були повністю закриті. В цілому, за весь час попит на відвідування ресторанів зменшився на 30%.

"Карантин вихідного дня" - це виклик, на який ми не маємо відповіді. Він залишає безмежний простір для корупції та жодним чином не захищає людей, які будуть продовжувати їздити в громадському транспорті та відвідувати магазини. Зате їх намагаються "уберегти" від походу в ресторан, який дійсно може регулювати кількість посадочних місць - а значить і людей в залі, працює з системами рециркуляції повітря, дотримується сотень вимог санітарної безпеки", - говорить Борисов.

На його думку, власники малого та середнього бізнесу будуть оскаржувати рішення Кабміну або шукати юридичні шляхи, як обійти ці заборони: "Адже мова йде не просто про неотримання прибутку, не просто про збитки, а про існування галузі як такої".

Читайте також: Карантин вихідного дня: чи врятує Україну рішення Кабміну

Співвласник ресторанів Mafia, Casta, BAO, NĂM, Georgia, Brilliant Bar Тарас Сердюк розповів, що збитки від обмежень будуть підраховувати після других вихідних. Дуже багато чого буде залежати від завантаженості закладів в будні дні, сказав він в коментарі "Апострофу".

"Ми точно розуміємо, що недорахуємося частини виручки. Мені здається, що це мінімум 20% від продажів, які і так впали. А для 30% ресторанів, це таке падіння, з яким вони не зможуть впоратися", - говорить бізнесмен.

Він також не виключає того, що деякі ресторани мережі можуть бути закриті, якщо терпітимуть великі збитки: "Це розумна поведінка будь-якого менеджера, який думає наперед. Якщо ми збережемо ядро компанії, потім буде легше розвернутися заново".

При цьому Сердюк вважає, що кардинально карантин вихідного дня не вплине на епідеміологічну ситуацію, але однозначно не дасть обвалитися економіці.

"Який сценарій кращий? Так, локдаун був би кращим, але коли нас закривали навесні, ми молилися, домовлялися, страйкували і просили дозволити працювати хоча б на літніх майданчиках. Просто всі вже забули, як це сидіти кілька місяців взагалі без роботи. Так, ситуація серйозна, так, хтось втратить половину виручки і для когось це стане закінченням його підприємницької діяльності на цей період. Але це можливість зберегти хоч частину економіки. Якщо говорити про епідеміологічну ситуацію, то локдаун був би краще, але економіка постраждала б сильніше. Тому влада намагається шукати компроміси, і ми змушені з цим погоджуватися", - зазначив він.

Кінотеатри закриваються

Як тільки стало відомо про рішення Кабміну, співвласник української мережі кінотеатрів "Планета кіно" Дмитро Деркач заявив, що їх доведеться закрити в зв'язку з введенням карантину вихідного дня.

"Ніяких компенсацій, податкових канікул, безпроцентних позик, допомоги співробітникам закритих компаній. Кінотеатри до 80% доходу отримують саме у вихідні. В будні дні люди не ходять в кінотеатри, вони активно натовпами їздять в громадському транспорті. Попрацюємо тиждень. Після цього, ймовірно, доведеться закрити всі наші кінотеатри і звільнити 500 співробітників, залишити цих людей без роботи та зарплати", - заявив Деркач.

Він зазначив, що багато співробітників працюють в компанії з 2008 року або з моменту відкриття відповідного кінотеатру.

"І це все при тому, що у нас безпечно, що підтверджується міжнародними дослідженнями. У нас набагато безпечніше ніж у громадському транспорті, який продовжить переповнюватися в будні дні. Я не розумію, як можна було придумати цей ідіотизм вихідного дня", - написав Деркач.

Імовірність закриття своїх кінотеатрів розглядають і в мережі Multiplex, про що в коментарі "Апострофу" розповів керівник мережі Роман Романчук. За його словами, навіть після виходу з весняного карантину, кінотеатри зазнають збитків у розмірі від 40 до 80 млн грн на місяць, а з локдауном вихідного дня падіння обороту очікується ще на рівні 80%.

"Поки мова про закриття не йде, але питання в динаміці. Ось ми зараз почнемо працювати в цьому режимі і будемо дивитися на відвідуваність. Потрібно дивитися, як відреагує ринок по вертикалі, тому що дистриб'ютори, які нам видають фільми, вони можуть вирішити і не видавати нам контент через низьку відвідуваність, і ми технічно не зможемо працювати. Або ж відвідуваність буде настільки низькою, що це буде радикально збільшувати наші збитки. Поки це в планах не стоїть, але ми не можемо виключати будь-яку можливість", - говорить Романчук.

Зараз в мережі працює 600 людей, які можуть втратити роботу, а в заяви про допомогу бізнесу від держави в Multiplex не вірять.

"Рівень довіри до таких заяв дуже низький, тому що пандемія почалася не вчора, і за останні 8 місяців ми отримали 0 грн 0 коп. Чому це має статися зараз? Ну, дай Бог, якщо станеться, але особисто я в це мало вірю", - сказав він.

"Епіцентр" радіє

Після того, як Кабмін вирішив обмежити роботу на вихідних, в соцмережах "Епіцентру" з'явилося наступне повідомлення: "Продукти у нас є, вироби медичного призначення, ліки - є, корм для тварин - є. Завозимо паливо". І додали картинку: "Увага! Вводимо 72-годинну п'ятницю!".

В "Епіцентрі" заявили про продовження роботи на суботу та неділю Фото: facebook.com/epicentrkua

Такий "жарт" від мережі будівельних супермаркетів розгнівав українців і уряд. Глава МОЗ Максим Степанов обурився відмовою "Епіцентру" дотримуватися карантину вихідного дня і запропонував керівництву з'їздити в лікарні, де лежать хворі на коронавірус: "Хочете покуражитися? Зробити фарс на здоров'ї людей? Поїхали зі мною в реанімацію! Покуражтеся перед людьми, які помирають щодня, які лежать в реанімації. Покуражтеся перед лікарями, які роблять все, щоб зберегти життя людей. Такий вам кураж потрібен?".

Зазначимо, що пан Степанов, котрий був одним з ініціаторів запровадження карантину вихідного дня, 14 листопада сам здав позитивний тест на COVID-19.

Після хвилі обурення, в мережі магазинів все ж здалися і повідомили, що на вихідних працюватимуть онлайн і продаватимуть тільки продукти харчування, медичні товари та засоби гігієни. Клієнти компанії можуть зробити замовлення в інтернет-магазині. Ці товари можна забрати безкоштовно самовивозом з торгових центрів "Епіцентру" або замовити доставкою.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко підтвердив інформацію про роботу "Епіцентру" під час карантину вихідного дня. Також він повідомив, що "органи МВС і Нацполіція ретельно проконтролюють, щоб заяви керівництва мережі "Епіцентр" збігалися з їхніми реальними діями щодо запобігання поширенню епідемії COVID-19".

Станом на суботу, 14 листопада, в одному з магазинів "Епіцентру" в Києві вже стався скандал. Активісти провели "контрольну закупівлю" та дійшли до висновку, що товар можна отримати прямо біля входу в магазин, а не через інтернет. Про це вони повідомили поліцію. У той же день представники "Епіцентру" розповсюдили заяву про те, що насправді покупки здійснювалися "онлайн", хоча активісти позиціонували їх як офлайн-покупки, забираючи товар біля входу в магазин.

Юристи обурюються

Ще коли ввели весняний локдаун та закрили всю розважальну сферу, і не тільки, багато юристів заявляли, що такі заходи влада ввела незаконно, оскільки вони порушують норми Конституції. У серпні поточного року це підтвердив і Конституційний суд, визнавши неконституційними окремі положення постанови Кабінету міністрів про встановлення карантинних обмежень в Україні. А саме про право на свободу пересування, право залишати територію України, право на мирні зібрання, право на підприємницьку діяльність і право на доступ до медичної допомоги.

Що стосується карантину вихідного дня, то його введення повторює історію з весняними обмеженнями, оскільки знову порушує норму Конституції про право на підприємницьку діяльність, пояснює в коментарі "Апострофу" адвокат, старший партнер АК "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

"Відносно юридичних аспектів можу сказати, що без відповідного рішення про введення воєнного чи надзвичайного стану, такі обмеження є незаконними, про що також було сказано в рішенні КС. І знову ж виникає питання, а хто буде відшкодовувати збитки? Тобто має бути рішення про звільнення цих ТРЦ, закладів громадського харчування, магазинів, які не входять до переліку, яким дозволено працювати, від податку на землю, наприклад. Насправді це тільки спроби створити вигляд, що влада щось робить", - говорить він.

Кравець також додав, що в разі введення подібних заходів бізнес може подавати до суду і захищати свої права. Зокрема, він повідомив, що вже є десятки позовів щодо заборон, які діяли навесні.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств