RU  UA

Є два компоненти: що не так з карантином вихідного дня в Україні

Міністр охорони здоров'я в 2019-2020 роках Зоряна Скалецька звернула увагу на важливий нюанс карантину вихідного дня, через що локдаун неможливий - через фінансову сферу неможливо вдруге ввести жорсткі обмеження.

Про це вона сказала в ефірі Апостроф Live.

"Коли ми дивимося на європейські країни, які пішли на повний локдаун і закрили все повністю, як, наприклад, Великобританія, то треба розуміти, що у них є фінансові можливості в бюджеті компенсувати зарплати і втрати підприємцям. Коли ми бачимо ситуацію в Україні, де з епідемічної точки зору необхідно робити певні кроки, але немає економічної можливості піти на повний локдаун з компенсацією втрат, то необхідно шукати компроміс", - сказала вона.

За її словами, при зростанні динаміки виявлення нових випадків захворювання, держава повинна вживати необхідних заходів щодо обмеження та уповільнення такого поширення. У той же час, в залежності від того, яка ситуація в країні, в тому числі, фінансово-економічна, держава вибирає найбільш підходящі для себе кроки.

"Я скажу, що карантин вихідного дня - це не дуже типове рішення для багатьох країн, вони до такого не вдавалися. Це лише на три вікенди, і будемо сподіватися, що це дійсно спрацює і допоможе зменшити або стримати зростання захворювання. Якщо ні, то будемо далі думати, які кроки приймати", - вважає Скалецька.

Вона звертає увагу на ще один важливий аспект - дотримання правил і притягнення до відповідальності тих, хто не буде їх виконувати, за її словами, лише тоді будуть шанси побачити позитивний вплив таких адміністративних рішень.

"Тепер про ресторани: насправді, весь малий бізнес має найбільший прибуток на вихідних. Тому уряду і владі потрібно думати, як краще збалансувати всі рішення. Ці три тижні повинні дати не тільки уповільнення темпів захворюваності, але і протягом цього часу потрібно знайти рішення, як далі підтримувати безпеку громадян і бізнес. Насправді, ці три тижні - це такий перепочинок перед більш зваженими рішеннями, з огляду на те, що буде відбуватися з коронавірусом в світі, в Європі і в Україні", - заявила екс-міністр.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Карантин вихідного дня - це всього лише перепочинок - Зоряна Скалецька.