RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Найскладніше попереду: лікар назвала симптоми, які вказують на важку форму коронавірусу

Завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. О. О. Богомольця Ольга Голубовська назвала симптоми коронавірусу,які вказують на важку форму Covid-19.

Про це повідомляє "Ваше здоров'я".

"Ми спостерігаємо повторні випадки захворювання (зазвичай у людей, які перший раз хворіли в легкій формі). Поки що вони поодинокі, але ж минуло не так багато часу і найскладніший період у нас попереду. Більше можна сподіватися на те, що вірус дещо ослабне бодай через рік-півтора і стане п’ятим у групі коронавірусів, з якими людство уживається більш-менш мирно. А поки що потрібно максимально уникати зустрічі з ним", - сказала вона.

За словами Голубовської, приблизно у 5% хворих коронавірус починається одразу з розвитку дихальної недостатності, проте все індивідуально і лікарі повинні встигати розпізнавати та реагувати на зміни.

"Але лікарі передусім повинні розуміти: ступінь тяжкості перебігу недуги не завжди корелює з підвищенням температури (навіть якщо її тяжко "збити"). Це ж стосується й аносмії та ураження очей. У деяких випадках ці ознаки, навпаки, можуть свідчити про сприятливий прогноз розвитку COVID- 19. І навпаки – "благополучний" на вигляд пацієнт може піднести сюрприз. Тому об’єктивно оцінити стан хворого можна і потрібно лише за сукупністю клінічних та лабораторних даних, а не окремо. Бо навіть лабораторні критерії тяжкості COVID-19 (на відміну від інших інфекційних хвороб) не завжди показові. Тому й на первинній ланці потрібно забезпечити клініко-лабораторний моніторинг груп ризику, хоча це й дуже складно за наших реалій", - пояснила Голубовська.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що тяжкість перебігу інфекційного захворювання, в тому числі і коронавірусу, який не стихає в Україні, часто генетично детермінована.