RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

Всі новини

Хто влаштував лісові пожежі на Донбасі: спливли версії про паліїв і провину пожежних

У Державному бюро розслідувань назвали причини масштабних лісових пожежах в Луганській області, які виникли у вересні-жовтні 2020 року і під час яких загинуло 11 осіб, і назвали винних у них. Поряд з цим, є і інші версії - навмисні підпали з боку бойовиків ЛНР.

Про це йдеться в матеріалі "Сьогодні".

За версією ДБР, однією з головних причин масштабних пожеж на Луганщині стало системне розкрадання автомобільного пального, в якому було замішане навіть керівництво ГУ ДСНС в Луганській області.

Однак раніше були озвучені інші версії. Так, 2 жовтня речник Операції об'єднаних сил Віктор Шубець заявив, що бойовики т.зв. "ЛНР-ДНР" свідомо спровокували масштабні пожежі в Луганській області, обстрілюючи територію запальними патронами. Про це він заявив в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Вчора ООС підтвердила цю інформацію ... Запальні кулі використовуються ворогом в нічний час або для підсвічування наших позицій і коригування вогню, або для підпалу сухої трави. Все це зроблено свідомо з очевидних причин, подробиці краще може озвучити розвідка. Можливо, ворог подивився, що вітер дме в нашу сторону", – сказав речник, додавши, що сильні пориви вітру окремі осередки загоряння за кілька годин перетворили на справжню вогняну стихію, що загалом охопила понад 85 гектарів.

Також 6 жовтня прессекретар ГУНП в Луганській області Тетяна Погукай заявила, що ліс загорівся в результаті замикання проводів високовольтної електромережі через сильні пориви вітру. Начебто дроти замкнуло над сухою травою, яка виросла під лінією високовольтних електромереж, відразу в трьох місцях. У селі Смолянинове Новоайдарського району, в селах Половинкине і Запорізьке Старобільського району, а також в місті Щастя Новоайдарського району.

Слідчі ДБР наполягають, що винними у пожежах є співробітники ДСНС, які розкрадали пальне, а тому не могли можливості вчасно приїхати на гасіння пожежі, а тому вогонь поширився до великих масштабів.

Але місцеві жителі якраз не схильні звинувачувати пожежників, вони навпаки кажуть, що "пожежники приїхали дуже швидко".

Не виключено, що на Луганщині діяли палії. Того дня, коли загорілося кілька сіл, місцеві жителі бачили незнайомих людей на автомобілі.

"Незадовго до масової пожежі неподалік нашого села на тлі вогню фотографувалися дивні люди, які приїхали сюди на легковій машині. На наше зауваження про те, що пожежа – не привід робити селфі, вони посміхнулися і поїхали. Як потім виявилося, того дня загоряння були відразу в декількох місцях. Шкода, не встигла записати номер цього авто", – розповіла представник Нижньотеплівської сільради Наталія Ушакова.

Як повідомляв "Апостроф", з 30 вересня в Луганській області тривали масштабні лісові пожежі, як забрали життя 11 людей, ще 18 потрапили до лікарень. Вогонь знищив будинки сотень сімей.