RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За 300 тисяч будинок не збудуєш: як держава допомагає погорільцям на Луганщині

Погорільці Луганщини про компенсації Кабміну: Чекаємо допомоги від Червоного Хреста - держава нам не допоможе

Погорільці Луганщини про компенсації Кабміну: Чекаємо допомоги від Червоного Хреста - держава нам не допоможе Луганька область Фото: УНІАН

Рятувальники ДСНС після тривалого гасіння пожеж в Луганській області все-таки взяли над ними гору, а в уряді вже заговорили про компенсації, на які можуть претендувати погорільці. Втім, розмір допомоги від Кабміну, судячи з усього, буде досить скромним. Більш того, далеко не всі потерпілі зможуть отримати обіцяні урядом Шмигаля гроші. Чому так відбувається, розбирався "Апостроф".

Компенсації Кабміну

Отже, за словами прем'єр-міністра, найбільше грошей отримають ті погорільці, чий будинок в результаті пожежі було повністю знищено. Таким постраждалим в уряді планують виплатити по 300 тисяч гривень.

Якщо будинок був лише частково зруйнований і потребує ремонту, то уряд виділить по 50 тисяч гривень. У тому випадку, якщо постраждало тільки домогосподарство (госпбудівлі, сараї), в Кабміні дадуть по 20 тисяч гривень. Ну і нарешті за кожного загиблого члена сім'ї погорільцям також буде виділено компенсацію - 200 тисяч.

Крім того, допомогти постраждалим пообіцяла і місцева влада. Так, голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай запевнив, що з обласного бюджету буде виділено по 20 тисяч гривень з розрахунку на кожного члена сім'ї.

"На це однозначно піде кілька мільйонів гривень", - підкреслив Гайдай.

Що говорить закон

Дійсно, допомогти постраждалим в результаті стихійного лиха - прямий обов'язок влади. Так, згідно з частиною 2 статті 84 Кодексу цивільного захисту України, постраждалі внаслідок надзвичайної ситуації мають право на компенсацію матеріальних збитків: виплату грошей або забезпечення житлом. Або виплати або житло. Запам'ятаємо, це важливо!

Стаття 86 того ж Кодексу говорить про те, що забезпечення дахом над головою "постраждалих, житло яких стало непридатним для проживання, внаслідок надзвичайної ситуації, здійснюється місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування". Але гроші на це можуть виділятися як з державного, так і з місцевих бюджетів.

Щоб скористатися своїм правом на компенсацію (грошову або в натуральному вираженні) потерпілий повинен звернутися в місцеві органи влади і отримати від комісії у справах осіб, які постраждали від надзвичайних обставин, відповідну довідку.

"Довідка є підставою для вирішення питань забезпечення житлом, відшкодування матеріального збитку", - сказано в постанові Кабміну №562 від 5 жовтня 1992 року.

Фото: kmu.gov.ua

Просто тільки на папері

І якраз на цьому етапі у багатьох погорільців виникають проблеми, адже далеко не всі мали коректні документи на право власності нерухомістю.

"Мій будинок не постраждав, але згоріли всі господарські прибудови: душ, туалет, комора. Крім того, сильно постраждав димохід, а холода наближаються і гріти будинок якось потрібно, - розповідає "Апострофу" один з погорільців Олександр. - Були акти поліції, ДСНС, але в підсумку з'ясувалося, що я і такі як я не можемо претендувати на компенсацію від держави, так як є проблеми з юридичним статусом садівництва. Загалом, як завжди все у нас. І тепер, замість компенсації від держави ми оформили документи на допомогу від Червоного Хреста. Це 20 тисяч гривень. Дай бог мені в ці 20 тисяч вкластися, адже новий димар стоїть досить дорого, а що ж робити тим людям, у кого повністю згорів будинок? Їм теж 20 тисяч".

Звичайно, не всім так "пощастило" як Олександру. Ті постраждалі, у яких документи на нерухомість були в повному порядку, теоретично, все ж можуть розраховувати на компенсацію від уряду. Крім доплат від місцевої влади, в найкращому випадку, при найгірших розкладах (якщо будинок згорів повністю) вони можуть отримати по 300 тисяч гривень. Але яке житло можна купити на ці гроші в Луганській області?

"Якщо не звертатися до ріелторів, то за 300 тисяч, якщо дуже добре пошукати в Сєвєродонецьку, можна купити і квартиру. Але, звичайно, це буде розбита в мотлох однокімнатна, - додає погорілець Олександр. - Але побудувати будинок за ці гроші просто нереально. Це однозначно. Сьогодні одна цеглина коштує від 4 до 10 гривень, а на один тільки димохід разом з трубою потрібно 500 штук".

Якщо промоніторити сайти з продажу нерухомості, то купити житловий будинок в Луганській області можна за 500-600 тисяч гривень, правда, можна вкластися і в 300 тисяч, але тоді житло буде близько до лінії фронту.

"Але будинок це тільки стіни. А у людей ще загинула вся худоба, згоріли сади, городи і люди залишилися сьогодні на нулі. У Сєвєродонецьку вже злетіли ціни на сільськогосподарську продукцію, тому як її не возять з постраждалих зон", - резюмував Олександр.

Утім, отримати від держави хоч якісь гроші все ж краще, ніж не отримати взагалі нічого, але є один нюанс. Згідно зі статтею 86 Кодексу цивільного захисту України, потерпілі, які отримали грошову компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло, вже не мають права претендувати на квадратні метри за рахунок держави. А тому цілком логічно, що уряду куди вигідніше виплатити відносно скромну компенсацію, ніж забезпечувати погорільців квадратними метрами за ринковою ціною.

Фото: kmu.gov.ua

Ні, можна, звичайно, не погоджуватися на "живі" гроші, а вимагати від влади квадратні метри, але де гарантії, що вони взагалі будуть?

Так, в кінці червня в столиці стався вибух побутового газу в багатоквартирному будинку по вулиці Соломії Крушельницької. В результаті НП постраждали 40 квартир. Тоді президент Володимир Зеленський урочисто вручив постраждалим сім'ям сертифікати на нові квартири, але за підсумком, як зізнаються самі жителі зруйнованої багатоповерхівки, на сьогоднішній день житло отримали одиниці.

"Сертифікат? Я можу вам свій сертифікат продати за дешево. Цей сертифікат не має ніякої юридичної сили, - скаржиться "Апострофу" одна з мешканок напівзруйнованого будинку Марина Писаненко. - Зараз процес якось призупинився, люди починають нервувати і ми не особливо розуміємо що відбувається. Укріплення будинку завмерло, наше подальше розселення завмерло, і всього три людини з 40 отримали право власності на нові квартири. І це було дуже давно і ніяких зрушень немає".

Проблеми залишаються і у жителів Овруцького району Житомирської області. Там ще навесні горіли 10 сіл. Місцевий житель Віталій Царюк розраховував отримати від влади реальні квадратні метри, але у нього це не вийшло.

"Все затягнулося. Спочатку вирішувалося питання про будівництво модульних будиночків, але в підсумку нічого не вийшло: землю не виділили, тому що немає генплану, різних документів... За підсумком довелося переписати документи на грошову компенсацію. Зараз це питання на стадії завершення, і я сподіваюся, що на днях вого буде вирішене", - розповів "Апострофу" Царюк.

За словами координатора волонтерської групи "Схід-СОС" у Сєвєродонецьку Олександри Ворошилова, не отримали свої компенсації і деякі погорільці села Смолянинове, яке палало в липні цього року в Луганській області.

"Минуло вже три місяці, але дуже багато людей ще взагалі нічого не отримали і їх навіть не запрошували писати заяви", - говорить "Апострофу" Ворошилова.

Всьому виною - складна бюрократична процедура відшкодування збитку.

"Через те, що величезна кількість постраждалих будинків, сімей та населених пунктів, поки йде обробка всіх даних і немає остаточних списків постраждалих, - додає Ворошилова. - Поліція і військові просто не встигають скласти всі акти пошкодженого майна, обробити кожен будинок. Це довгий процес. Потім, протягом 10 днів після обробки інформації, людям пообіцяли розповісти, що їм робити далі".

До речі, прем'єр-міністр також відзначав, що компенсації будуть надходити тільки після того, як буде підрахований весь збиток від пожеж. А підраховувати збитки, по всій видимості, будуть ще довго.

"У тому ж Смоляниново було 24 повністю згорілих будинку і 70 будинків отримали часткові руйнування. І повністю компенсації люди ще не отримали. А тут близько 600 будинків. Проблема ще і в тому, що не кожен з погорільців буде займатися цим процесом - брати купу довідок, вистоювати черги, плюс карантин гальмує процедуру. Тому є такі люди, які навіть не зверталися: у них згорів будинок, залишилася літня кухня, і там вони і живуть", - резюмувала Олександра Ворошилова.

Відповідно, очікувати, що до настання холодів погорільці за допомогою держави обзаведуться власним житлом, було б наївно.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців