RU  UA

Маска захищає від коронавірусу, але є "нюанси": експерт пояснила, що потрібно знати

Медичні захисні маски є дієвим засобом попередження інфікування коронавірусом, який продовжує атакувати Україну, і навіть при контакті з зараженою людиною, якщо обидвоє будуть в захисних масках, ймовірність зараження складає 3-5%.

Про це розповіла заступниця міністра охорони здоров’я у 2014-2015 роках Наталя Лісневська в ефірі програми Апостроф Live на Апостроф TV.

За словами експерта, маска і дотримання соціальної дистанції є єдиними способами попередження інфікування Covid-19.

"Якщо обидві людини будуть в масках, і буде між ними достатня дистанція - від 1 до 1,5 метра - то навіть якщо один з них інфікований, вірогідність того, що інфікується другий, сягає 3-5%. Тобто, вона дуже низька. Якщо люди будуть без маски, то статистика дає від 40 до 60% того, що людина інфікується, якщо буде відстань. Але якщо вони будуть поряд, то людина стовідсотково захворіє. Тому якщо люди будуть носити маски та дотримуватися дистанції, то навіть якщо буде спілкування з хворою особою, вірогідність захворіти дуже і дуже низька", - пояснила медик.

За її словами, на свіжому повітрі шанс захворіти значно менший, однак не потрібно гуляти серед натовпу.

"Я вважаю, що на вулиці, коли є дистанція, навіть без маски ви можете не заразитися, тому що є свіже повітря. Тому й кажуть, що треба провітрювати приміщення, давати свіже повітря. Навіть коли почали казати, що штрафуватимуть без маски всюди, потім це виправили. Якщо люди гуляють парком не у натовпі, то вони можуть не вдягати маску", - додала Лісневська.

Також вона пояснила, що робити батькам маленьких дітей і як вберегти дитину від зараження.

"Наразі в нас у школах допускається, що діти молодшої школи можуть не носити маску. Радять їх у коридорі носити. Звичайно, на маленьких дітей це розповсюджуватися не буде. Маленьку дитину не так легко змусити надіти маску, вона може її стягувати, як би батьки не старалися. Але є ще один момент, про який варто сказати. Необхідність дитини перебувати в натовпі і людному місці - мінімальна. Треба уникати присутність дитини в можливих місцях зараження. Парки, вулиці - так, дітям треба гуляти. Проте ходити дітям у торговельні центри чи в якийсь інший натовп не є необхідним", - пояснила медик.

Більше про те, як зупинити коронавірус в українських реаліях, читайте в матеріалі "Апострофа": Треба припинити ремонтувати дороги, гроші потрібні для медицини - Наталя Лисневська.