RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

Всі новини

В Україні мільйони сімей ризикують залишитися без газу: коли і за що будуть відключати

В Україні з 1 січня 2021 року у відповідності до закону "Про комерційний облік газу" можуть почати відключати газ в тих помешканнях, де не буде лічильника обліку спожитого газу. Таких споживачів в країні - близько двох третин сімей, що складає майже 7 млн осіб. Хоча експерти припускають, що таку кількість споживачів відключати не будуть, однак тарифи для них значно підвищаться.

Про це повідомляє "Обозреватель".

У профільному комітеті Ради повідомили, що заплановані терміни повного охоплення лічильниками газу просто перенесуть - продовжать до липня, а газ не відключатимуть. Але платити при цьому доведеться більше, оскільки помешкання без встановлених лічильників можуть перевести на граничні нормативи споживання блакитного палива.

Якщо зараз в квартирі з газовою плитою, де прописано 4 людини, потрібно платити за 13,12 кубометра газу (з розрахунку за нормативом 3,28 кубометра на людину), то вже з нового року нормативом стане 39,2 кубометра (9, 8 куба газу на людину). Через це сума в платіжці може вирости приблизно з 115,5 до 156,8 грн. Якщо у квартирі є тільки газова плита, але немає гарячого водопостачання, суми в платіжках можуть вирости з 189,7 до 644,1 грн.

Ймовірні нормативи (з розрахунку на одну зареєстровану людину):

  • тільки плита - з 3,28 до 9,8 кубометрів;
  • тільки плита, але немає центрального гарячого водопостачання - з 5,39 до 18,3 кубометрів;
  • плита і газовий водонагрівач - з 10,49 до 23,6 кубометрів.

Додамо, що на сайті Міністерства енергетики оприлюднено законопроект, який пропонує відстрочити відключення газу в квартирах без лічильників до 1 січня 2023 року, але прийняти його за грудень не встигнуть.

Нагадаємо, що в Україні, виходячи з цін на біржі в кінці кожного місяця, перерахують тарифи на газ, а з 1 січня перерахують і абонплату.