RU  UA

Лікарні вже забиті: лікар розповів про реальну статистику і масштаби епідемії Covid-19 в Україні

Інформація від МОЗ про те, що 80% українців переносять коронавірус в легкій формі, може не відповідати дійсності через недоліки існуючої в країні системи епідемічного нагляду.

Таку думку висловив в ефірі Апостроф Live лікар-імунолог Федір Лапій.

За його словами, дані Всесвітньої організації охорони здоров'я свідчать про те, що тільки близько 20% людей переносять хворобу легко або без симптомів. Висновки щодо України робити ще рано через чутливість системи епідемнагляду.

"Те, що ми з вами маємо близько 12-15 тисяч випадків на добу - це лабораторно підтверджені випадки. Але і лабораторна служба теж має певний поріг, визначений пік, за межами якого вони не зможуть робити лабораторні дослідження. Ми можемо до 30 тисяч навіть і не дійти через неспроможність лабораторної служби", - стверджує лікар.

За його словами, далеко не всі випадки COVID-19 потрапляють в статистику. Тому складно робити висновки про те, який відсоток українців хворіє легко.

"Ми можемо довго спекулювати і дискутувати про те, що 80% хворіє легко, але лікарні вже забиті. І треба мати блат, щоб свого родича, друга, колегу госпіталізувати в лікарню, де є кисень", - підкреслив Федір Лапій.

Детальніше про те, чому карантин вихідного дня в Україні не допоможе уникнути колапсу в лікарнях, читайте в матеріалі "Апострофа":Україні вже зараз потрібний сильний локдаун, інакше буде параліч - лікар-імунолог