RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

В Україні провели льотні випробування нового автожира: фото і характеристики

На українському підприємстві Мотор Січ "почалися випробування дослідного зразка гвинтокрилого літального апарату - автожиру, який також називають ґіропланом.

Фото випробувальних польотів опубліковано на Facebook-сторінці Олексія Чирви.

Про розробку автожиру повідомив також директор транспортно-виробничого управління "Мотор Січ" Михайло Молчанов.

За його словами, двомісний літальний апарат здатний розвивати швидкість до 190 кілометрів на годину. Для того, щоб піднятися в повітря йому потрібна злітна смуга завдовжки близько 70 метрів.

Апарат в середньому набагато дешевший легких літаків і вертольотів, нимм легше управляти. Також ґіроплани вважають одними з найбезпечніших літальних апаратів, оскільки вони не схильні до штопору, здатні здійснювати м'яку посадку з непрацюючим двигуном і мають мінімальні вимоги до майданчика для посадки. Автожир набагато менш чутливий до термічних потоків (у порівнянні з дельтапланом і парапланом) і менш чутливий до турбулентності (у порівнянні з літаком).

Основним мінусом автожирів є більш низький ККД використання силової установки, через що при однаковій польотній вазі і швидкості цьому літальному апарату потрібно більш потужний двигун, ніж літаку або дельтальоту. Крім того, у автожира з дволопатевим несучим ротором є кілька специфічних небезпечних режимів польоту, які не можна допускати, щоб уникнути падіння.

Також польоти на автожирі в умовах обмерзання становлять велику небезпеку, оскільки при обмерзанні ротора він швидко виходить з режиму авторотації, що призводить до падіння.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні пройшли успішні випробування першої партії некерованих авіаційних ракет РС-80 ( "Оскол"), які виготовили спеціально на замовлення Міністерства оборони.