RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У скільки українцям обійдеться новорічний стіл: інфографіка з цінами на продукти

Ціни на продукти перед самим Новим роком піднімуться ще на 10%.

Про це пишуть Вести.

У здешевленні продуктів, яке відбувається на сьогоднішній день, експерти бачать тривожні симптоми. Продавці і могли б реалізовувати товар дорожче, але не всі українці готові віддати більше грошей.

"Товар, може, і хотіли б продати дорожче, але не всі готові дорожче купити. Наприклад, борщова група подешевшала, порівняно з минулим роком, а все тому, що люди стали біднішими. У грудні ціни на овочі теж серйозно не зміняться-хіба що підвищаться на копійки", - попередив аналітик Олег пендзін.

За рік підвищилися ціни на телятину, яловичину і ковбасні вироби, а ось свинина і баранина залишилися в тому ж ціновому сегменті. А наступне підвищення цін може відбутися перед самим Новим роком через зростання попиту на продукти.

"Українці стали менше їсти м'яса, якщо в 90-ті на душу населення припадало по 72 кг, то зараз 32-34 кг на рік. Ціни на м'ясні вироби вже захмарні, на ковбаси, зокрема",- пояснив експерт Володимир Попов і додає, що ближче до свята ціни на певні продукти можуть піднятися ще на 10%.

Що стосується звичного олів'є, то він подорожчав приблизно на 20%. Якщо минулого року при приготуванні 3 кг салату потрібно було купити продуктів на 188,65 гривень, то в 2020 році - на 226,99 гривень.

Вартість новорічного олів'єФото: Вести

Неприємно здивують імпортні фрукти, оскільки імпортери прораховують відразу всі ризики і закладають в ціну більш високий курс долара.

"Імпортери прораховують ризики наперед, закладаючи в товар курс набагато більше, ніж є насправді — скажімо, 30 гривень за долар. Якщо він росте, відповідно і ціни теж. Минулого року курс був 23-24 грн, а зараз — 28,5 грн. Тому у нас і немає дешевих мандаринів, яблук, бананів і так далі",- заявив у коментарі журналістам експерт Федір Рибалко.

Раніше ми розповідали, що вчені з Університету Північної Кароліни виявили продукти, які уповільнюють поширення Covid-19 в організмі.