RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Змусити ми не можемо: український лікар пояснила, що робити з противниками вакцинації від Covid-19

В України багато людей не готові вакцинуватися, і для вірусологів це найбільша проблема, яка може сприяти новій хвилі епідемії.

Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповіла вірусолог, керівник Центру молекулярної діагностики, кандидат медичних наук Оксана Обертинська.

"Ми повинні розуміти, що вакцина з повітря не береться. Все безкоштовно держава нам теж не може дати. Люди, які працюють з вакцинними штамами, з вакцинами, зі збудником - витрачають на це багато коштів і сил. Це все повинно оплачуватися. Якщо держава зможе собі дозволити провакцинувати всіх - це було б дуже добре. Якщо в цьому є потреба. Тому населення може казати про те, добре це чи погано," - каже вона.

Головна проблема сьогодні полягає в тому, що багато українців не хоче вакцинуватися платно, або взагалі не хоче вакцинуватися.

"Третина українців за гроші не готова робити собі жодної вакцини", - каже вірусолог Оксана Обертинська.

Найбільший страх людей пов'язаний з тим, що немає впевненості в ефективності тих вакцин, які зараз є на ринку. Звичайно, змусити всіх вакцинуватися примусово ніхто не має права. Це рішення має приймати кожна людина самостійно. Люди зможуть вибирати вакцину, якій будуть довіряти більше.

"Коли ми говоримо про той страх, який виникає, то ми кажемо: якщо вакцина ефективна, ми будемо вакцинуватися і за гроші, і без. Але ми повинні врахувати те населення, яке є неплатоспроможним, те населення, яке буде в групах ризику – літні люди. Зрозуміло, держава повинна про них подбати, тому що вони не такі великі пенсії отримують. Ми їх мусимо забезпечити, якщо в тому є потреба. А молодь сьогодні більш активна, значить вона може на себе заробити і може закупити вакцину", - говорить Обертинська.

Але залишиться питання, чи всі будуть вакцинуватися, і чи мають вони право відмовитися.

"Змусити вакцинуватися абсолютно всіх ми не маємо права. Це бачення кожної людини, вона має право обирати серед запропонованих вакцин, купувати її чи ні. Але вони повинні давати собі чітку відповідь: якщо буде доведена ефективність вакцини, чи мають вони право не вакцинуватися. На той момент вони будуть тим прошарком людей, через який може йти штам – не вакцинний, а польовий – який може надалі поширювати це захворювання," - зауважила Обертинська.

Лікар вважає, що повинна бути прийнята чітка стратегія: якщо ми вакцинуємо, то яким чином, чи всіх треба вакцинувати.

"На сьогодні ми не готові на 100% казати, це є обов’язковим чи ні. І примусити людей ми не можемо. Але групу ризику, коли буде ухвалене відповідне рішення, ми повинні вакцинувати за кошти держави. Держава мусить про це подбати", - сказала лікар.

Вона зазначила, що всі вчені світу працюють над вакциною і українські фахівці постійно з ними спілкуються.

"Відповідно, вивчають роботу вакцини на тваринах або на культурі клітин, що на сьогоднішній день недосяжне для нашої країни. Ми можемо тільки спілкуватися з ними, розуміючи ті чи інші моменти побудови вакцини, і уявляти, що ми будемо мати на виході. Було б дуже добре, якби ми мали свої лабораторії, які б могли цим займатися," - каже вірусолог.

"Було б дуже добре, якби ми мали свої лабораторії, які б могли цим займатися. Держава теж про це подбала, і виділено навіть кошти на наступний рік на будівництво лабораторій, які будуть проводити діагностику, і матимуть спроможність проводити наукові дослідження. Якщо будуть наукові дослідження, то будуть великі операції із зарубіжними дослідниками чи дослідними інститутами. Тоді ми будемо більше розуміти, що ми можемо зробити і запропонувати," - зазначила Обертинська.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": В Україні немає необхідності в жорсткому карантині, люди все розуміють - вірусолог.