RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Як зрозуміти, що у вас коронавірус: 11 найбільш поширених симптомів

Під час пандемії коронавірусу медики діагностували у різних пацієнтів з COVID-19 різні клінічні прояви хвороби.

"Апостроф" зібрав найпоширеніші симптоми, перші з яких, як свідчать дані ВООЗ, з'являються через 5-6 або навіть 14 днів після інфікування.

Кашель і температура

Температура може підвищиться, як незначно, так і до високих значень. Про початок хвороби свідчить також кашель і задишка.

Дослідження американського Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), показали, що переважна більшість (93%) пацієнтів у віці 18-64 років вказували ці симптоми.

Втома і ломота

Ознаками того, що організм бореться з вірусом (в тому числі, коронавірусом, що викликає COVID-19) може бути відчуття втоми, яка не проходить, а також ломота в м'язах.

Втрата смаку та нюху

Раптова втрата нюху і смаку, викликана тим, що вірус заражає нюхові нейрони, послаблюючи можливість відчувати запахи про розрізняти смаки. У деяких пацієнтів, як свідчать дослідження щвейцарскіх вчених, це може викликати депресію і тривожність.

"Ми виявили, що пригнічений настрій і тривога асоціюються з симптомами ослаблення нюху і смаку при COVID-19", - заявив один з авторів дослідження, отоларинголог з Університету Цинциннаті Ахмад Седагат.

Болі в голові і запаморочення

Оскільки коронавірус б'є по центральній нервовій системі, пацієнти відчувають головний біль. Також проявом хвороби може бути запаморочення, оніміння або поколювання в кінцівках.

Проблеми зі шлунком

На появу вірусу реагує також шлунково-кишковий тракт. Майже половина пацієнтів відзначали втрату апетиту, нудоту, блювоту, а найчастіше - діарею.

Хвороби очей

За даними анонімного опитування, опублікованого British Journal of Ophthalmology, з боку органів зору поширеним симптомом є світлобоязнь. Пацієнти скаржаться на симптоми кон'юктивіту, біль або свербіж в очах

Висип на шкірі

У деяких випадках можлива поява у пацієнтів висипу або знебарвлених ділянок на пальцях ніг і рук. Існує вислів "ковідні ноги" - саме на пальцях ніг хворих на коронавірус найчастіше виникають характерні набряки і почервоніння, іноді до пурпурного кольору, які можуть свербіти і боліти.

"Багато вірусних інфекцій здатні вражати шкіру, тому не дивно, що ми спостерігаємо висип при COVID-19", - зазначила дерматолог з St Thomas 'Hospital King's College London Веронік Батайль.

Цистит

За повідомленням американських медиків, рідкісним проявом COVID-19 є цистит: деякі пацієнти в основному скаржилися на часте сечовипускання, тобто більше 13 походів в туалет на добу, в тому числі більше 4 - вночі.

Нежить і біль в горлі

Спочатку вважалося, що при коронавірусі немає нежиті. Проте, за даними CDC, цей симптом рідко, але спостерігається: тече з носа приблизно у 7% дорослих хворих. А 35% скаржаться на біль в горлі.

Як повідомляв "Апостроф", в огляді досліджень, які проводилися в США, запаморочення названо "одним з основних клінічних проявів COVID-19".