RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Новорічні ялинки в Україні: скільки коштують і де купити дешевше

Скоро українці будуть відзначати новорічні свята і традиційно багато хто хоче поставити і нарядити вдома ялинку.

"Апостроф" розповідає, де можна купити дерево дешевше, які штрафи.

Де купити ялинку

Дешевше новорічне дерево можна придбати в державних лісгоспах. Також купити ялинку можна на ялинкових ярмарках, але там вона обійдеться трохи дорожче.

Продають звичайні сосни, сосни палласа (кримська), європейські ялинки (смерека), білі ялиці (ялиця).

Дерева можна купити не тільки зрубані, а й ті, що ростуть у горщиках. Така альтернатива допоможе уникнути знищення лісу.

Які ялинки купувати

Легальний продаж ялинок легко помітити. На деревах є штрихкод. Кожне з них має індивідуальний номер, який внесений в Систему електронного обліку деревини. Там вказана інформація про постачальника, його підпорядкованість і форму власності.

Щоб перевірити походження ялинки, потрібно ввести номер з бірки на ялинці на сайті. Відсутність таких даних говорить про те, що ялинка зрубана незаконно.

Ціна

Ялинки від лісівників в контейнерах будуть продаватися в різних областях України: Черкаській, Вінницькій, Житомирській, Сумській, Волинській, Херсонській і Рівненській. Ціна їх вища, тому і кількість обмежена. Вартість складає від 200 до 2 500 грн. Це залежить від висоти і породи.

При покупці ялинок в державних лісгоспах ціна по Україні становить від 48 до 120 гривень. Трохи дорожче дерева коштують на ярмарках.

Штрафи

За незаконну вирубку штрафи можуть бути від 520 до 2 347 грн. Це залежить від розміру дерева і місця, де проводилася незаконна вирубка.

Також від 17 до 25,5 тис. грн штрафу доведеться заплатити, якщо хвойним заподіяно істотну шкоду. За повторне порушення покарання може бути у вигляді позбавлення волі.

При вирубці дерев в заповідниках буде штраф від 25,5 до 34 тис. грн, обмеження свободи на термін від 3 до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

Як повідомляв "Апостроф", 15 грудня біля будівлі Офісу президента України на вулиці Банковій в Києві прикрасили ялинку.