RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

21 грудня в небі зійде Віфлеємська зірка: онлайн трансляція унікального явища

У понеділок, 21 грудня, газові гіганти Юпітер і Сатурн злиються в з'єднанні в одну зірку на небі, утворивши яскраве світло, яке багато хто називає Віфлеємською зіркою. Хоча планети насправді будуть приблизно за 400 мільйонів миль одна від одної, їхнє розташування на своїх орбітах надасть їм вигляду єдиної космічної істоти.

Про це пише видання Express.

Візуальне "злиття" Юпітера і Сатурна відбудеться саме в найдовшу ніч року, і при ясній погоді його можна буде спостерігатися біля лінії горизонту в південно-західній частині неба.

Явище, яке отримало назву "Віфлеємська зірка", не спостерігалося з часів Середньовіччя - близько 800 років.

З'єднання двох великих планет відоме як Великий Кон'юнкт, оскільки ця пара на сьогоднішній день є найбільшими небесними тілами, окрім Сонця, у Сонячній системі. Це змусило астрономів назвати їх "Різдвяною зіркою" через появу у святковий сезон.

Поки планети будуть найближче на небі один до одного, їх можна добре роздивитися на нічному небі.

NASA поділилося декількома корисними порадами, як побачити Великий кон'юнкт ("Віфлеємську зірку").

1. Побачити Юпітер і Сатурн у з'єднанні можна буде у місці з безперешкодним видом на небо, наприклад, у полі або парку. Юпітер і Сатурн настільки яскраві, що їх можна побачити навіть у більшості великих міст планети.

2. Явище буде помітне через годину після заходу сонця у південно-західній частині неба. Юпітер буде виглядати як яскрава зірка і буде легко помітний. Сатурн буде трохи слабшим і з'явиться трохи вище і лівіше Юпітера до 21 грудня, а після цієї дати Юпітер наздожене його і вони змінять положення на небі.

3. Планети можна побачити неозброєним оком, але якщо у вас є бінокль або невеликий телескоп, ви, можливо, зможете побачити чотири великі супутники Юпітера, які обертаються навколо планети-гіганта.

У мережі можна побачити пряму трансляцію Великого з'єднання Юпітера і Сатурна, перейшовши за посиланням.

Як повідомяв "Апостроф", планети Сонячної системи Юпітер і Сатурн вперше за 800 років наблизяться один до одного на мінімальну відстань. Пік злиття прийдеться на 21 грудня 2020 року і його можна буде спостерігати в нічному небі.