RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Зачаття Пресвятої Богородиці: що потрібно і що не можна робити 22 грудня

У вівторок, 22 грудня, православні святкують день зачаття Пресвятої Діви Марії. Його також називають днем святої Анни - матері Богородиці.

"Апостроф" розповідає, хто така свята Анна, про що просять святу Анну у молитвах і які головні традиції й заборони, пов’язанні з цим днем.

Хто такі свята Анна і святий Іоаким

Свята праведна Анна і святий праведний Іоаким довгий час не мали дітей, аж до старості. Вони жили в Назареті і щорічно віддавали дві третини своїх заощаджень в Єрусалимський храм і бідним. Іоаким і Анна дуже сумували через відсутність дітей і молилися про Божу милість.

Одного разу первосвященик відмовився прийняти від Іоакима дари, визнавши, що він не має потомства, тому що не отримав благословення Бога. Після цього Іоаким пішов у пустелю і провів там 40 днів, дотримуючись строгого посту і молячись. Тим часом дружина залишилася вдома на самоті.

Анна, як і чоловік, сильно переживала через безпліддя. У цей період обом з'явився Ангел, який приніс їм добру звістку.

Анні було сказано, що у неї народиться дочка на ім'я Марія, через яку отримають благословення всі племена світу. Іоаким дізнався від Ангела, що йому слід повернутися в Єрусалим, де і відбулося зачаття Пресвятої Богородиці.

У цей день прийнято молитися святій Анні.

Про що моляться святій Анні

про дітонародження;

про здоров'я матері і немовляти при пізньому материнстві;

про будь-яку сімейну нужду;

про лікування від безпліддя.

Молитви праведній Анні

"О святії праведники, Богоотці Йоаким і Анно! Моліть Милосердного Господа, бо нехай Він відверне від нас гнів Свій, по справою нашим праведно на нас рухомий, і так незліченні гріхи наша знехтувавши, зверне нас, раб Божих (імена), на шлях покаяння, і на стежки заповідей Своїх. Та же молитвами вашими в мирі життя наше збережіть, і у всіх благих благ випросіть, все до живота і благочестя потрібне нам від Бога даруючи, від всяких напастей і бід, і раптової смерті заступництвом вашим нас позбавте, і від усіх ворогів видимих і невидимих захистіть, і так в світі тимчасовому це житіє мине. У вічному досягнемо спокою, вашими святими молитвами та сподобимо Небесного Царства Христа Бога нашого, Йому ж з Отцем і Пресвятим Духом належить всяка слава, честь і поклоніння на віки віків".

"О пріснославнії Христові праведники, святії Богоотці Йоаким і Анно, стоячи перед Небесним престолом великого Царя і велику відвагу до Нього маючи, яко від Преблагословення дщері Вашої, Пречистої Богородиці і Пріснодіви Марії, втілитись зволив, до вас, яко многомощним представником і старанним про нас молитовником, вдаємося ми, грішні і недостойні. Моліть благість Його, яко і нехай Він відверне від нас гнів Свій, по справах нашим праведно на них рухомий, і так незліченні гріхи наші знехтувавши, зверне нас на шлях покаяння і на ниві заповідей Своїх нехай наверне нас".

Що не можна робити в день святої Анни

Заборонялося лаятися, пліткувати, сваритися з оточуючими. Також вважається, що в цей день не можна виходити з дому самому ввечері або вночі. Не можна шити, в'язати, вишивати і взагалі брати голку або нитку в руки.

Раніше "Апостроф" публікував календар православних свят на грудень 2020 року.