RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Святкування на честь зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці: історія і традиції

У вівторок, 22 грудня, православні та греко-католики відзначають день зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. Цей день особливо шанувався серед вагітних жінок - вони молилися святій про легкі пологи і їм протягом дня заборонялося братися за будь-яку роботу.

"Апостроф" розповідає, хто така свята Анна, як відзначають цей день сьогодні і які головні традиції й прикмети, пов’язанні з цим днем.

Хто така свята Анна

Анна була з роду Ааронового, а її чоловік Йоаким з дому царя Давида, з роду якого за обітницею повинен був прийти Месія. Анна і Іоаким жили в Назареті і кожен рік віддавали 2/3 бідним і в Єрусалимський храм, але дітей не мали до старості і дуже сумували через це, оскільки у євреїв бездітність вважалася Божою карою. Вони постійно молилися, щоб Бог дарував їм потомство.

Іоаким пішов на 40 днів у пустелю, просячи Господа про милосердя, а Анна вважала, що це все через неї. Коли вона побачила на гілках лаврового дерева гніздо з пташенятами, то почала слізно благати дарувати їй немовля. Вона пообіцяла, що принесе дитя Богу. Як тільки вона це сказала, явився Ангел Божий і сказав, що її бажання здійсниться, у неї народиться дочка Марія, яка стане благословенням для всіх племен світу.

Анна зраділа, відразу пішла в Єрусалимський храм, щоб повторити обітницю і подякувати Богові. Іоакиму теж явився Ангел з тою ж звісткою. Незабаром у Анни дійсно народилася дочка, Пресвята Діва Марія.

В цей день наші предки молилися праведній Анні у разі безпліддя, а перед іконою Божої Матері "Несподівана Радість" просили зцілення душевних недуг, спокутування гріхів, за дітей, при глухоті.

Вагітні жінки в цей день повинні були дотримуватися посту. Вони намагалися не попадатися на очі калікам та недужим, а також уникали сварок. Але і не працювали, щоб не нашкодити дитині. Навіть вогонь не розпалювали, щоб не з'явилася відмітина на тілі немовляти.

Традиції та звичаї до дня святої Анни

У давнину свято називали "народинами сонця", адже на 22 грудня припадає зимове сонцестояння - це найкоротший день року. Існує така приповідка: "У день Анни світловий день додається на горобиний крок".

В давнину був звичай давати 24 срібняки дзвонареві, який сповіщав про народження сонця, а за те, що оголошував "повернення сонця на зиму", змушували добу відсидіти у в’язниці. Згідно з народним віруванням, літо зустрічається із зимою двічі на рік - на Стрітення та в день святої Анни. Також свято особливо шанувалося вагітними жінками, яким протягом дня заборонялося братися за будь-яку роботу. До речі, на Закарпатті цього дня дівчата, в яких часто боліла голова, не пряли.

На Анни, крім узгодження святкувань, виготовляли різдвяні прикраси - "павуків" та "їжаків" з соломи. Жінки ж в цей день починали білити та прибирати оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.

Народні прикмети на День святої Анни

  • Якщо йде дощ - вся весна буде дощовою;
  • Після Анни сонце повертає на літо, а зима - на мороз;
  • Тихий і безвітряний день - на врожай садовини;
  • Яка Анна до полудня, така зима до кінця грудня;
  • Казала Анна, що надія марна;
  • Ясне сонце - на Новий рік буде сильний мороз, якщо хмарно, на деревах іній - під Новий рік буде відлига;
  • Яка Анна до ніченьки, така зима до весноньки.

Вважається, що на день святої Анни починається рік, тому і говорили: "На Ганьки сідай в санки", "Анна зиму зрушила", а також багато спостережень пов'язують із бджільництвом: "На Ганни починають бджоли мед їсти", "Ходять у погріб до бджіл, щоб добре роїлись". Пасічники в цей день зверталися з молитвою до Господа, щоб зачинався білий і жовтий віск і, звичайно, густий мед.

Раніше "Апостроф" публікував календар православних свят на грудень 2020 року.