RU  UA

З комендантською годиною і не більше 3 гостей: як пройде Різдво в Європі

25 грудня світ святкуватиме Різдво в умовах пандемії. Сьогодні у християн західного обряду Святвечір. Як святкуватимуть Різдво в Європі, та хто відзначатиме його в Україні?

Подробиці – у сюжеті Апостроф News о 17:00 на Апостроф TV.

Карантинні обмеження торкнулися більшості країн. Вони стосуються не лише публічних богослужінь, а й святкування в родинному колі.

Католики називають переддень Різдва Вігілією. Традиційно в цей день сім'ї збираються за вечірньою пісною трапезою та йдуть до церкви на врочисту месу.

Гучних святкувань великими компаніями цьогоріч не буде. У Німеччині дозволили зустрічатися тільки вузьким родинним колом. Натомість у Нідерландах господарі зможуть прийняти за різдвяним столом не більше трьох гостей, а у Франції - не більше шести.

Обмеження поширюються і на богослужіння. Собор Святого Петра у Ватикані зможе відвідати невелика кількість вірян. Усі вони мають бути в масках і дотримуватися необхідної дистанції. Крім того, врочисту месу перенесли на 2 години раніше, адже традиційний час не дозволяє вірянам повернутися у домівки до комендантської години. В Італії такі обмеження починають діяти з 22:00.

Не змогли цьогоріч дістатися паломники і Віфлеєму. У місті народження Ісуса Христа також діє карантин. У Базиліці Різдва Христового святкова служба відбудеться, але в закритому форматі.

Тим часом вперше святкувати Різдво 25 грудня вирішили кілька парафій Української греко-католицької церкви. Про це рішення заявили церкви у Чернівецькій та Івано-Франківській областях. Там кажуть, що ініціатива відзначати свято за григоріанським календарем надійшла від вірян. Утім, щоб люди звикали до нововведення поступово, різдвяну службу проведуть і 25 грудня, і 7 січня.