RU  UA

Показники летальності засекречені: лікар розповів, що не так зі статистикою по COVID-19 в Україні

На сьогоднішній день показники летальності від коронавірусу в Україні засекречені.

В Україні всього 6 тис. нових випадків коронавірусу за добу: статистика на 27 грудня

Про це розповів лікар, глава Національної медичної палати України Сергій Кравченко в ефірі програми "Розклад Кулініча" на телеканалі Апостроф TV.

За його словами, смертність від COVID-19 1,72%, що озвучують зараз, була дійсна на весняно-літній період. Нинішніх показників не розголошують.

"Статистичні дані, які публікує МОЗ, не об'єктивні. Вони публікують виключно лабораторно підтверджені випадки коронавірусної хвороби. Насправді клінічно підтверджених випадків хвороби в десятки, а то і в сотні разів більше", - сказав Кравченко.

Медик зазначив, що основним показником є інтенсивність поширення хвороби, яка в Україні не визначається. Захворюваність, смертність і летальність. Він підкреслив, що такі показники зростають в країнах, що знаходяться по сусідству з Україною, а також в Європі.

"В Україні ці показники чомусь зменшуються. Про летальність нам абсолютно нічого не говорять, тому що ми навіть її порахувати зараз не можемо, оскільки не знаємо об'єктивних показників захворюваності", - констатував Сергій Кравченко.

Медик сказав, що в Києві статистика більш об'єктивна, так як цим займається Олег Миколайович Рубан - начальник управління Держспоживслужби. Він є висококласним професіоналом. У минулому він був головним санітарним лікарем Києва. Також цим питанням займається Сергій Павлович Чумак, який в даний час є директором Лабораторного центру МОЗ України в місті Києві. Зараз він виконує повноваження головного державного санітарного лікаря в Києві. Тому тут ситуація більш достовірна і більш об'єктивна.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Нам знову навішали локшину на вуха - лікар Сергій Кравченко про боротьбу з COVID-19 в Україні.