RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нам знову навішали локшину на вуха - лікар Сергій Кравченко про боротьбу з COVID-19 в Україні

Чим нам загрожує загрожує новий штам коронавіруса

Чим нам загрожує загрожує новий штам коронавіруса Сергій Кравченко Фото: Апостроф

Лікар, глава Національної медичної палати України СЕРГІЙ КРАВЧЕНКО в ефірі програми "Розклад Кулініча" на телеканалі Апостроф TV розповів про те, як влада прорахувалася з весняним локдауном та як українцям брешуть про заходи, щодо боротьби з епідемією COVID-19.

- Як ви прокоментуєте інформацію з Великої Британії, що там виявили новий штам коронавірусу? Прем’єр заявляє, що він у 70 разів небезпечніший. Нам треба його боятися чи поки не варто?

- Що зараз відбувається у Великій Британії? Ми знаємо достовірно, що був секвенований новий штам коронавірусу. Ми також знаємо, що його заразність збільшилася на 0,4. Про що це каже? Попередніми штамами, які були секвеновані, і якими людство хворіє на даний час, могли заразитися від 2 до 3 людей. Зважаючи на те, що індекс заразності збільшився, то від хворої на новий штам коронавірусу людини можуть заразитися від 3 до 4 осіб.

Стосовно його мутації, яка пов’язана з імовірністю зриву масової вакцинації у світі, то таких мутацій не відбулося у гені, який кодує поверхневий s-білок. Інформація про нього є основним патогеном, який використовується при розробці вакцини. Тобто вакцина і досі буде імуногенною відносно всіх штамів без винятку. І навіть до штаму коронавірусу, виявленого у Великій Британії.

- Він у нас уже є чи ні? З’являлися повідомлення, що цей вірус виявили на Закарпатті.

- Напевно, колега визначив це, виходячи з епідеміологічного анамнезу свого пацієнта, який, можливо, контактував із громадянами з Великої Британії, у яких був підтверджений новий штам коронавірусу. Але достовірно ми цього підтвердити не можемо, бо в Україні не існує жодної лабораторії, яка б займалася секвенуванням – розшифровкою геному вірусів та їх білків.

- Загалом яка в Україні ситуація з лабораторіями?

- Не дуже.

- У чому полягає біда?

- На жаль, протягом останніх років ситуація погіршилася. Була така "незначна" Державна санепідемслужба, яка налічувала 60 тисяч працівників. 43 тисячі цих фахівців були скорочені. Тепер у Держсанепідемслужби залишилися 25 лабораторних центрів разом із Центральною вірусологічною лабораторією в Києві. В цій системі зараз працюють близько 17 тисяч фахівців. Мало того, на жаль, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко чомусь ініціює законопроект, яким він хоче 25 лабораторій скоротити до 5 міжрегіональних. А з 17 тисяч фахівців лабораторних центрів МОЗ України залишити 1700.

- Чим це пояснюється?

- Пояснень від Віктора Ляшка ви домогтися навряд чи зможете.

- Можливо, ви з ним спілкуєтеся? Знаєте його?

- Ні, я з ним особисто не спілкуюся. Я спілкуюся майже з усіма директорами лабораторних центрів МОЗ України, а з Ляшком – ні, бо мені нема про що з ним говорити. Якщо він є лікарем гігієни праці, то його основне завдання – це подавати господарське мило працюючим людям для того, аби вони дотримувалися заходів особистої гігієни. Не більше, не менше. Тому мені з Ляшком немає про що говорити.

- А з головою МОЗ – Максимом Степановим?

- Ні, у нас із ним конфронтація ще з часів, коли він працював губернатором в Одеській області. Він на той час був адептом реформи Уляни Супрун, займався впровадженням так званої медичної реформи, оптимізацією закладів охорони здоров’я. Максим Володимирович, будучи губернатором Одещини, скоротив 1024 лікарняних ліжка психоневрологічних диспансерів, протитуберкульозних диспансерів та відділень. Він, напевно, цим дуже пишається, але чомусь зараз критикує ту реформу, яка активно впроваджувалася в Одеській області. Зараз він розповідає, що ліжкового фонду не вистачає, хоча не так давно цей ліжковий фонд він скорочував.

- В Україні вже 1 млн хворих на коронавірус. Близько 17 тисяч людей померли, тобто летальність у нас становить 1,72%. В чому ж така особлива небезпека коронавірусу, яка так усіх лякає? Весь світ фактично стоїть на вухах.

- Відповідна летальність, про яку ви кажете, була на весінньо-літній період. Що стосується нинішніх показників летальності, то вони засекречені, ми їх не знаємо.

- Але ж є статистка офіційна.

- Статистичні дані, які публікує МОЗ, не об’єктивними. Вони публікують винятково лабораторно підтверджені випадки коронавірусної хвороби. Насправді клінічно підтверджених випадків хвороби в десятки, а то й у сотні разів більше. Це по-перше. По-друге, основним показником є інтенсивність поширення хвороби, яка у нас не визначається. Захворюваність, смертність та летальність.

На даний час відбувається зростання всіх цих показників у Російській Федерації, у Білорусі, в Румунії, в Польщі та в інших країнах, які нас оточують. Крім того, в таких економічно розвинених країнах Євросоюзу, як Британія, Іспанія, Італія, Німеччина, така ж ситуація. А в Україні ці показники чогось зменшуються. Про летальність нам геть нічого не говорять, бо ми навіть її порахувати зараз не можемо, оскільки не знаємо об’єктивних показників захворюваності. Як казав професор Преображенський у фільмі "Собаче серце", не треба читати радянських газет. От так і не треба сподіватися на статистику.

- Але ж інших цифр ми не бачимо. Хіба що кожна влада окремого міста розповідає, скільки зареєстровано, як-от в Києві.

- У Києві статистика більш об’єктивна, бо цим займається Олег Миколайович Рубан – начальник управління Держпродспоживслужби. Він є високофаховим професіоналом. В минулому він був головним санлікарем міста Києва. Також цим питанням займається Сергій Павлович Чумак, який на цей час є директором Лабораторного центру МОЗ України в місті Києві. На даний час він виконує повноваження головного держсанлікаря в місті Києві. Тому тут ситуація більш достовірна та більш об’єктивна.

Олег РубанФото: УНІАН

- Якщо офіційно підтвердили 1 млн захворювань, то на скільки треба множити, аби отримати реальну цифру?

- Є такий індекс контагіозності – базове репродуктивне число. Це такий епідеміологічний термін. Зараз цей індекс становить 2.6 та потроху зростає.

- Тоді виходить, що хворих десь 2,6 млн?

- Так, це буде більш об’єктивна інформація про кількість хворих.

- Скільки людей мають перехворіти, аби ми не так потребували масової вакцинації? Чи навіть якщо буде колективний імунітет, чи буде виходом з цієї біди вакцинація?

- З приводу колективного імунітету: є два шляхи його набуття. Перший – це коли населення природньо хворіє, і відповідний імунітет з’являється. Або це робиться штучним шляхом за рахунок вакцинації. Для того, щоб ми вплинули на інтенсивність поширення хвороби, яка є основним показником, треба на першому етапі мати третину населення з імунітетом. Для того, щоб подолати пандемію в цілому, нам треба мати, щонайменше дві третини населення з відповідним імунітетом. Краще, щоб це було більше 70%. Як ви розумієте, вакцинація в даному випадку є пріоритетним методом формування колективного імунітету.

- Ви бачили вже той план вакцинації, який затвердили днями в ЦГЗ?

- Якщо я не помиляюся, це той Центр громадського здоров’я, який провалив усі протиепідемічні заходи в нашій країні.

- Це ваша оцінка. Ми можемо по-різному ставитися до того, що ми зробили та що могли зробити.

- Це той самий центр та те саме Міністерство, які розповідали про те, що Україна є підписантом всесвітньої ініціативи COVAX, яку ініціювала ООН. А в результаті ми нещодавно дізналися, що у нас немає відповідальної особи, яка б вела відповідні перемовини, була підписантом і щось підписала. І процедура ратифікації не відбулася.

Нам у черговий раз навішали локшини на вуха. Мало того, минулого четверга генсек ООН відвідував Німеччину. Під час свого виступу він застосував такий термін, як вакционалізм. Він мав на увазі, що велика кількість економічно розвинених країн замовила різного роду вакцини в десятки разів більше за потребу власного населення.

Генеральний секретар ООН Антоніу ГутеррешФото: un.org

- В деяких країнах можна 4 рази провести повну вакцинацію.

- Так, це перше. Він заявив, що з таким підходом ми не подолаємо пандемію у світі. По-друге, він сказав, що на даний час фінансовий дефіцит програми COVAX становить 5 млрд доларів. А сама програма на 2021 рік має дефіцит бюджету у 20 млрд доларів. Крім того, генсек ООН звернувся до економічно розвинених країн, щоб вони ту надмірну кількість вакцини передали ВООЗ для реалізації програми COVAX. Це свідчить про те, що COVAX та ООН поки що навіть не знають, яку вакцину вони будуть використовувати.

- А чому ж тоді нам заявляють, що у березні ми отримаємо першу партію вакцини в рамках цієї ініціативи?

- Тому що протягом майже року ми бачимо від органів державної влади лише одне – імітацію бурхливої діяльності. На жаль, нічим іншим вони підтвердити свої дії не можуть.

- Буде дивно, якщо ми зможемо придбати ту вакцину в аптеках та в приватних клініках раніше, аніж на державному рівні її забезпечать в рамках цього плану.

- Ви знаєте, що українські громадяни вже почали вакцинуватися від коронавірусної хвороби? Це відбулося в Російській Федерації. Там проходить вакцинація із 7 грудня.

- Ви про цю вакцину "Супутник-V"?

- Так. І найцікавіше те, що всі громадяни України, які перебувають в РФ на законних підставах – мають посвідку і дозвіл на проживання, студентські або робочі візи – подали заявки до МОЗ РФ. Їх врахували та включили наших громадян в календарний план вакцинації.

- Ви б робили це щеплення?

- Так, авжеж.

- А я б, мабуть, не став.

- А чому? Що ви знаєте про вакцини?

- В мене є питання щодо того, як проводилися ці клінічні дослідження та чому сам господар Кремля не став робити щеплення разом зі своїм найближчим оточенням.

- По-перше, ми не знаємо, робив він його чи ні.

- Він сам на прес-конференції про це заявив нещодавно.

- Можливо, президент РФ чекає, поки Інститут Чумакова зареєструє вірусну вакцину та зробить щеплення нею. Для того, щоб зробити їй відповідну промоцію.

- З промоцією щось у них щось не дуже.

- Я вам можу про всі вакцини розказати та про всіх виробників.

- Є вакцини, які б підійшли нам, щоб їх зберігати у звичайному холодильному обладнанні? І чи готові лабораторні центри зберігати їх при температурі +5-8 градусів?

- В Україні є спеціалізоване державне підприємство – "Укрвакцина". Воно має відповідні логістичні можливості для збереження холодового ланцюга, транспортування та розподілу імунобіологічних препаратів. За винятком тієї температури, яка потрібна для зберігання вакцини компанії Pfizer -70 градусів. Що стосується інших препаратів, то ДП "Укрвакцина" може забезпечити логістику та збереження холодового ланцюжка.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців