RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

Всі новини

Жінка знайшла в саду давньоримську реліквію і 10 років використовувала її як "сходи": фото

У Британії жінка 10 років використовувала на власній стайні як сходинку для коня древньоримську мармурову плиту. Зараз реліквію виставили на аукціон і планують продати з молотка щонайменше за 13,5 тисяч доларів.

Про це повідомляє видання Chet.

Власниця бунгало на півдні Англії натрапила на мармурову плиту у своєму альпінарії 20 років тому. Вона використовувала її у своїй стайні майже 10 років, перш ніж з неї остаточно зійшли шари бруду та моху, відкривши висічені на ній лаврові вінки та напис.

Зрозумівши, що вона наступала не на звичайну садову скелю, жінка проконсультувалася з місцевим археологом, який датував мармурову плиту II століттям з ймовірним походженням з Греції чи півострова, що сьогодні становить азіатську частину Туреччини.

Плита має у висоту 63 см і висічений грецькою мовою напис: "Люди (і) юнаки (честь) Деметріос (син) Метродороса (син) Левкіоса".

"Артефакти цього типу часто потрапляли в Англію в результаті Гранд-турів наприкінці 18-го та 19-го століття, коли багаті аристократи їздили по Європі, довідуючись про класичне мистецтво та культуру, - йдеться у заяві спеціаліста з питань старовинності Уілла Хоббса. - Ми припускаємо, що саме таким чином він потрапив до Великої Британії, але є цілковитою загадкою те, як він опинився у домашньому саду".

Бунгало, де була знайдена цінна плита, розташоване в селі Уайтпаріш - приблизно в 100 милях на захід від Лондона і побудоване у середині 1960-х.

Аукціонний будинок Великобританії Вуллі та Уолліс планує виставити знахідку на аукціон цієї весни за передпродажною оцінкою 13,5 - 20, 5 тисяч доларів США.

Як повідомляв "Апостроф", в Ізраїлі археологи виявили руїни християнської церкви, якій близько 1,5 тисячі років, і мікву - ритуальну ванну, якій 2 тисячі років. Церква була побудована в кінці візантійського періоду (6 століття н. е.), на її руїнах виявили нанесений орнамент і напис.