RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Археологи зробили цікаве відкриття про те, як індіанці майя отримували "кайф": фото

Археологи виявили цікавий контейнер,і після низки експертиз було встановлено, що в ньому знаходилися наркотики часів майя.

Про це повідомляється на сайті Express.

Знайдені дані посудини були ще в 2012 році під час розкопок на околиці Меріди в Мексиці. Але тільки зараз фахівцям вдалося встановити, що вміст контейнерів з наркотиками, які використовувалися цивілізацією майя 1000 років тому, дає унікальне уявлення про те, як жила і що використовувала в побуті стародавня цивілізація.

Вченими з Університету штату Вашингтон (WSU) було виявлено та проаналізовано вміст 14 мініатюрних керамічних судин. Це дозволило отримати уявлення про вживання наркотиків стародавньою цивілізацією.

Висновки про наркотики були зроблені після аналізу залишків з контейнера. Крім висушених сортів тютюну Nicotiana tabacum і N. rustica, були знайдені фрагменти рослини, яка не відноситься до тютюнового сімейства, а більш відома, як мексиканська календула.

Експерти вважають, що календулу змішували з тютюном, тоді дим був м'якшим і мав розслаблюючу дію, як у легких наркотиків.

Антрополог Маріо Ціммерманн, провідний автор дослідження, вважає, що дане відкриття дуже важливе для розуміння, які психотропні рослини вживали цивілізація майяі інші стародавні суспільства. Адже докази використання інших рослин в медичних або релігійних цілях залишилися в значній мірі невивченими раніше.

"Коли ви знаходите щось дійсно цікаве, наприклад, неушкоджений контейнер, це викликає почуття радості. Зазвичай вам пощастило, якщо ви знайдете нефритову намистину. Є буквально тонни черепків глиняного посуду, але цілих посудин мало, і вони відкривають багато цікавих дослідницьких можливостей", - пояснив Циммерман.

Завдяки сучасним технологіям розширюються межі археологічної науки. і з'являється можливість краще дослідити глибокі тимчасові відносини людей з широким спектром психоактивних рослин, які були і продовжують споживатися людьми в усьому світі.

"Є багато геніальних способів, якими люди керують, використовують, маніпулюють і готують місцеві рослини і суміші рослин, і археологи тільки починають розуміти, наскільки древніми були ці практики", - пояснює Шеннон Тушінгем, професор антропології Університету штату Вашингтон.

Як писав "Апостроф" раніше, а Угорщини археологи з Університету Етвеша Лоранда проводили розкопки на кладовищі V століття нашої ери та знайшли дивні черепи.