RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

В Україні набрали чинності зміни до мовного закону: що потрібно знати

Сьогодні, 16 січня 2021 року, 30 стаття закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набрала чинності. Саме вона зобов'язує тепер всіх постачальників різного виду послуг та продавців в Україні комунікувати з клієнтами тільки державною мовою, якщо споживач не попросив про інше.

Про це пише сайт Українська Правда.

Усі постачальники послуг, незалежно від їх форми власності, з сьогоднішнього дня зобов'язані обслуговувати своїх клієнтів українською мовою.

Зміна стосується в першу чергу супермаркетів, інтернет-магазинів, місць громадського харчування, банків, АЗС, аптек і т.д.

Вся інформація про товари, послуги та видах робіт має бути надана кінцевому споживачеві державною мовою. На інших мовах вона може бути тільки продубльована для зручності клієнтів.

Також на прохання споживача або клієнта обслужити його на іншій мові, продавець має право перейти з державнї на ту, яка зручніша відвідувачеві.

Якщо будуть виявлені порушення з боку працівників сфери послуг та компаній, будь-який українець може звернутися зі скаргою до уповноваженого з захисту державної мови Тараса Кременя. У разі, якщо скарг буде багато, то порушники будуть оштрафовані.

"Апостроф" писав раніше, як поскаржитися на відмову в обслуговуванні державною мовою .