RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Наскільки ефективна вакцина Novavax проти нових мутацій Covid-19: оприлюднено дані

Вакцина проти COVID-19 американської біотех-компанії Novavax показала ефективність у запобіганні симптоматичного перебігу хвороби в британському дослідженні - 89,3%.

Про це повідомляє liga.net з посиланням на прес-реліз компанії

У третій фазі досліджень в Британії взяли участь понад 15 тисяч осіб, які раніше не хворіли коронавірусною інфекцією у віці від 18 до 84 років (27% були > 65 років). Перші результати оголосили, коли накопичилося 62 випадки хвороби: з них 56 були в групі плацебо і 6 - серед щеплених. Серед них 61 випадок був легким або помірним, а один - важким (в групі плацебо).

Проти оригінального варіанту SARS-CoV-2, який в Британії поступово витісняється місцевим, вакцина показала ефективність на 95,6%. "Британський" штам коронавірусу виявили в більш ніж 50% симптоматичних випадків.

У ПАР-дослідженні приблизно третина пацієнтів з симптомами перехворіли ковідом ще й до вакцинації, а це значить, що імунітет проти оригінального варіанту коронавірусу не може повністю захистити від реінфекції новим.

Препарат від Novavax виявився першою вакциною з доведеною "на людях" ефективністю проти британського і небезпечнішого південноафриканського варіантів коронавірусу.

Проте компанія планує почати розробку вакцини, спеціально націленої на ПАР-варіант вірусу. Її можуть вводити як закріплюючу дозу або як комбіновану (бівалентну) вакцину. Клінічні випробування препарату заплановані на другий квартал року.

Як повідомляв "Апостроф", прем'єр-міністр України Денис Шмигаль озвучив терміни реалізації програми, за якою планують вакцинувати половину населення країни до кінця 2022 року.